Een vechtscheiding, en nu?
Een scheiding is nooit leuk. Het is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor iedereen die erbij betrokken is. Emoties lopen hoog op, en het is moeilijk om het met elkaar eens te worden. Je probeert vaak zo goed mogelijk om te gaan met de situatie, maar soms loopt het onverhoopt toch uit op een vechtscheiding. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk om zo goed mogelijk met elkaar te blijven omgaan. We geven je tips om zo goed mogelijk om te gaan met problemen die ontstaan bij een ingewikkelde scheiding.
Kies voor een mediator
Wanneer je gaat scheiden is het gebruikelijk dat je een advocaat in handen neemt. Deze zorgt ervoor dat jouw belangen worden verdedigd. Hoewel dit belangrijk is, kan het er ook voor zorgen dat de twee partijen tegenover elkaar worden gezet. Wanneer je kiest voor een mediator is er een onpartijdige tussenpersoon die ervoor kan zorgen dat de belangen van beide personen worden besproken. Hierdoor staan de partijen minder tegenover elkaar, en zal er vaker een dialoog ontstaan zonder een belangenstrijd.
Houd de kinderen erbuiten
Het is belangrijk dat de kinderen niet verwikkeld raken in de strijd van de ouders, en zeker niet worden ingezet als machtsmiddel. Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze schuld hebben aan de situatie. Dit heeft invloed op hun zelfbeeld, schoolprestaties, en de relatie met beide ouders. Zorg ervoor dat je kinderen altijd voorop staan en je ze niet betrekt bij ruzies. Het is voor kinderen van belang dat ouders nog kunnen samenwerken, óók na een scheiding.
Laat je niet negatief uit over je ex-partner
Tijdens conflicten kan het voorkomen dat je je negatief uit laat over je ex-partner tegenover vrienden of familie. Je moet je emoties kunnen uiten en deze een plek geven. Let er op dat je dit niet bij je kinderen doet, en zorg ervoor dat ook familie en vrienden zich niet negatief uitlaten over je ex-partner. Doe je dit wel, dan kan het de band met je kind verslechteren en ervoor zorgen dat de situatie verder escaleert.
Geef je kind hulp waar mogelijk
Het kan voor kinderen heel hulpvol zijn om met iemand te praten die buiten de scheiding staat. Hier kunnen ze praten over hun emoties en leren omgaan met de gevoelens die ze hebben. Wacht hiermee tot na de scheiding, zodat ze niet extra gevoelig worden terwijl er nog sprake is van een conflictsituatie. Een vertrouwenspersoon die ingeschakeld kan worden tijdens de scheiding kan bijvoorbeeld een leraar zijn. Deze ziet je kind vaak en verkeert vaak in een positie waarbij hij/zij je kind al goed kent.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.