Hebben flitsscheidingen effect op het aantal scheidingen?
Hebben flitsscheidingen effect op het aantal scheidingen?
Tussen 2001 en 2009 was flitsscheiden mogelijk, dit hield in dat jij en je partner jullie huwelijk konden omzetten naar een geregistreerd partnerschap. Zodra dat was gebeurd kon je zonder tussenkomst van een advocaat of rechter dit partnerschap laten ontbinden. Zo was op een goedkope en snelle manier de scheiding te voltrekken. Vonden er hierdoor in die tijd meer scheidingen plaats dan daarvoor? En is het aantal scheidingen sinds 2009 juist weer teruggelopen?
De echtscheidingswet
Om een antwoord op onze vragen te vinden zijn we in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gedoken. Vroeger vonden er minder scheidingen plaats dan nu, de belangrijkste reden hiervoor is dat scheiden vroeger ongewoon was. Het CBS kwam in 1958 met cijfers dat destijds bijna alle huwelijken ontbonden werden omdat de partner was overleden. De grote ommekeer kwam in 1971: de echtscheidingswet werd ingevoerd, wat het beter mogelijk maakte om te scheiden.
Vóór 1971 moest er een duidelijke reden zijn om te scheiden. Vaak waren de toegestane redenen om te scheiden overspel, criminaliteit van de partner of mishandeling. Vanaf 1971 is er dan ook een enorme toename te zien in echtscheidingen. Voor de echtscheidingswet waren er per jaar zo’n 10.000 mensen die gingen scheiden. Na 1971 liep dit aantal snel op tot 50.000 à 60.000 scheidende mensen per jaar.
De Flitsscheiding
De flitsscheidingen die vanaf 2001 mogelijk waren zorgden ook voor een toename in aantal scheidingen. Het eerste jaar dat het mogelijk was is nog altijd een recordjaar voor scheidingen in Nederland. Zoals in de tabel rechts te zien valt is dit nog altijd het enige jaar met meer dan 70.000 mensen die scheiden. Het effect van de flitsscheiding lijkt daarmee alleen op het eerste jaar van toepassing te zijn.
Online scheiden
Flitsscheiden is inmiddels al tien jaar geleden afgeschaft maar het internet biedt steeds meer mogelijkheden om een scheiding snel te kunnen voltrekken. Door gebruik te maken van online scheiden kun je bijvoorbeeld wel sneller en goedkoper scheiden.
Dit betekent niet dat de flitsscheiding is daarmee terug is in Nederland, er is namelijk nog altijd een groot verschil. Er moet een advocaat en een rechter bij aan te pas komen om een scheiding te voltrekken. Echter heb je bij online scheiden minder te maken met deze advocaat en rechter. Bij online scheiden heb je de optie om alleen hulp in te schakelen bij belangrijke zaken die je zelf niet kunt regelen. Je kunt ook gebruik maken andere vormen van hulp om meer ondersteuning te krijgen bij afspraken die gemaakt moeten worden. Bij NetjesScheiden kun je alles gemakkelijk zelf online regelen op jouw eigen tempo. Hierdoor kan alles makkelijk en snel worden geregeld. Dit zou kunnen voelen als een flitsscheiding omdat je dit werk niet meer zelf hoeft te doen. In 2016 bleek al dat online scheiden steeds populairder wordt. Toch neemt het aantal scheidingen af sinds dat jaar. Hetzelfde effect als bij de flitsscheidingen in 2001 lijkt daarmee uit te blijven.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.