Gevolgen van de scheiding van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie
Nu de definitieve datum van de Brexit rap nadert, is er haast geboden voor internationale stellen met banden met de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Op 31 december 2020 is het namelijk zo ver: nadat in januari 2019 de definitieve uittreding van het Verenigd Koninkrijk was beklonken is dan ook de afgesproken transitieperiode van 11 maanden voorbij.
De transitieovereenkomst
In de overeenkomst – bedoeld om de Brexit zo soepel en geluidloos mogelijk te laten verlopen – is opgenomen dat het Verenigd Koninkrijk tot het einde van 2020 de Europese wetgeving zou volgen wat betreft echtscheidingen. Na 31 december is dit niet meer het geval. Het precieze tijdstip van het einde van de overeenkomst is om 11 uur ’s avonds.
De gevolgen van de Brexit
Nadat medio 2018/2019 duidelijk werd dat de Brexit echt zou gaan plaatsvinden en dit veelvuldig in het nieuws ter sprake kwam, was er al een piek te zien in het aantal echtscheidingen. Na een daling in 2017, werden er in 2018 al 118.141 procedures voor een echtscheiding begonnen. Dit was het hoogste aantal binnen het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 15 jaar. De oorzaak werd voor een groot deel toegeschreven aan de onzekerheid die Brexit veroorzaakte onder de bevolking. Advocaten en psychologen kwamen zelfs met een naam voor de op grote schaal ontstane gevoelens van ongerustheid en somberheid: “Brexit Anxiety”.
Wat verandert er?
Het einde van de transitieperiode en de overgang van een gezamenlijke unie naar een post-Brexit wereld, betekent een drastische verandering voor internationale koppels die willen scheiden. Om als inwoner van het Verenigd Koninkrijk nog te profiteren van de EU-wetgeving dient de scheiding bijtijds geïnitieerd worden. De erkenning en handhaving van wettelijke beslissingen over bijvoorbeeld bezittingen van een partner die in de EU woont, zal waarschijnlijk een stuk eenvoudiger zijn voordat de omslag in de onderlinge relatie tussen beide groepen landen plaatsvindt.
Wat betekent dit voor ons?
Koppels die te maken hebben met de veranderende omstandigheden staan voor een keuze. Ze kiezen voor de EU-wetgeving, of ze kiezen voor de regels en procedures van het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de eerste optie de voorkeur heeft, is het belangrijk om de deadline van 31 december in de gaten te houden. Echtscheidingsprocedures die gestart worden vóór het einde van de deadline – ze hoeven nog niet afgerond te zijn – vallen nog onder het huidige systeem.
De komende maanden zal steeds meer duidelijk worden over de praktische situatie van internationale echtscheidingen per 2021. Voordat het zo ver is zouden echtgenoten er goed aan doen de voor- en nadelen te overwegen en naar de eigen positie te kijken. De keuze is nu!
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.