Hebben we een advocaat nodig bij een scheiding?

by | 10 feb, 2020 | Actueel, Tips & Tricks

Elke scheiding kent zijn eigen verhaal en kan op een verschillende manier afgerond worden. Het is dus afhankelijk van de scheiding welke juridische hulp je nodig hebt om de scheiding te voltrekken. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over hoe je de periode met elkaar afsluit en hoe je omgaat met problemen in de toekomst. Vooral bij scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn moeten er afspraken gemaakt worden die een grote invloed hebben voor jullie toekomst.

 

Makkelijker scheiden als de omgang goed is

Als de omgang goed is en jullie zonder hulp met zijn tweeën tot goede afspraken kunnen komen, dan hebben jullie geen advocaat nodig. Jullie kunnen dan zelf de afspraken op papier zetten en de scheiding online regelen. Je kunt online verschillende pakketten afnemen zodat je hulp krijgt die zo goed mogelijk aansluit bij jullie situatie. De belangrijkste voordelen voor het online regelen van je scheiding is dat het over het algemeen goedkoper is en dat de scheiding snel rond is. Jullie krijgen de juiste formulieren en worden desgewenst geholpen met het maken van afspraken.

 

Gespannen relatie vergt meer bijstand

Het kan ook zijn dat de gesprekken tussen jullie moeilijker verlopen en jullie daar meer hulp bij nodig hebben. Dan heb je alsnog de keuze hoe je dit in wilt vullen. Een advocaat inhuren is niet meteen nodig. In Nederland zijn er namelijk veel mediators gespecialiseerd in scheidingen die je kunnen helpen bij de gesprekken tussen jullie. Een mediator neemt een neutrale rol in bij gesprekken en zal deze ook proberen te leiden. Door goed geïnformeerd een gesprek in te gaan en de ervaring die een mediator met zich meeneemt kan deze helpen betere keuzes te maken en helpt deze ook bij het goed documenteren van de keuzes.

Lukt het niet om via online scheiden of een mediator tot de juiste afspraken te komen dan zal er wel een advocaat aan te pas moeten komen. Dan zijn er nog steeds verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je in de rechtbank bepaalde afspraken wilt afdwingen. Dan moeten jullie beiden een advocaat in handen nemen die in de rechtbank alleen de zaak van één kant van de partijen zal bepleiten. Hiermee is de relatie tussen jou en je partner gefrustreerd. Tegenover elkaar staan in de rechtbank en een strijd voeren om zo goed mogelijk uit de scheiding te komen, zal zorgen voor een vijandige verstandhouding.

 

Echtscheidingsverzoek indienen

Uiteindelijk moet er een echtscheidingsverzoek ingediend worden bij de rechtbank. Dit zal door een advocaat moeten gebeuren. Online scheiden ontneemt dit soort taken. NetjesScheiden heeft juristen in dienst om deze stap te voltooien. Als je geen kinderen hebt en gezamenlijk het verzoek indient zal er geen zitting volgen en zal de rechter direct uitspraak doen.

Zodra er bij de scheiding wel kinderen betrokken zijn, zal de scheiding een moeilijke juridische procedure ingaan. De advocaat dient nog altijd het verzoekschrift in, maar er wordt door de rechtbank gekeken of er een zitting nodig is om de scheiding te voltrekken. Ook bij een verzoekschrift dat maar door één van jullie is ingediend zullen jullie beide een advocaat moeten inschakelen. Zolang de andere partner weigert mee te werken aan de scheiding, zal er een zitting komen bij de rechtbank.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.3

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.