Hoe kun je scheiden als alles gesloten is?

by | 23 jun, 2020 | Actueel

Stel je voor, je hebt begin dit jaar besloten om te gaan scheiden. Misschien had je al wel je huis te koop gezet, woonde je niet meer samen of had je al afspraken gemaakt over de toekomst. Een groot deel van die afspraken kon zo weer de prullenbak in toen het coronavirus zich in Nederland liet zien.

De lockdown heeft er voor gezorgd dat veel zaken stil zijn komen te liggen en zo hebben verschillende scheidingen in het land vertraging opgelopen. Is het mogelijk om tijdens de lockdown te scheiden en hoe pak je dit aan? In dit artikel gaan we kijken waarom scheiden lastig is in deze crisis en hoe je wel zou kunnen scheiden.

 

Gesloten rechtbanken

Elk koppel dat besloten heeft om te scheiden zal anders omgaan met de nieuwe regels die de coronacrisis met zich mee heeft gebracht. Sommigen zullen de scheiding voorlopig voor zich uit schuiven omdat het lastig is om nu alles rond te krijgen. Anderen maken misschien juist gebruik van de tijd om te gaan scheiden. Ook in Nederland waren rechtbanken een tijd lang grotendeels gesloten en dat maakte het lastiger om de eerste stappen voor een scheiding te zetten.

Op een goede manier uit elkaar gaan kan dit probleem grotendeels verhelpen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de rechtbank en kun je veel zaken zelf regelen. Ga daarom op een open manier met elkaar in gesprek of schakel een mediator in om dit te faciliteren.

 

Financiële onzekerheid

Daarnaast zijn veel mensen in financiële onzekerheid terecht gekomen door de coronacrisis en is het lastig om zonder vast inkomen te scheiden. Dit kan voor één van de partners namelijk voor grote problemen zorgen als hij of zij niet langer kan rekenen op een gezamenlijk inkomen. Het is daarom belangrijk om de financiële situatie goed in kaart te brengen, zodat beide ex-partners weten wat zij kunnen verwachten van de periode na de scheiding.

 

Toch een toename in het aantal echtscheidingen

Maar toch wordt er tijdens de lockdown al door veel deskundigen voorspelt dat het aantal scheidingen juist toe zou nemen tijdens de pandemie. En dat kan nog steeds zo zijn, veel koppels hebben nu de tijd om goed met elkaar in gesprek te gaan en misschien wel de knoop door te hakken en te besluiten uit elkaar te gaan.

 

Online scheiden kan altijd

Maar als je dat besluit eenmaal genomen hebt is het dus lastig om in deze tijd de scheiding te voltrekken. Toch kun je stappen nemen door gebruik te maken van de mogelijkheid om je scheiding grotendeels online te regelen. In deze tijd waarin fysieke afspraken lastig zijn en je zoveel mogelijk op afstand moet blijven kun je met professionals online de juiste formulieren invullen en zorgen dat alles geregeld is om de scheiding in te kunnen zetten. Zo kun je ook tijdens de pandemie alvast stappen zetten om daarna met een goede basis uit elkaar te kunnen gaan.

 

Wat zegt klantadviseur Claudius over dit onderwerp?

“De aanvragen komen binnen, waarbij mensen aangeven ontzettend opgelucht te zijn dat online scheiden kan.

 

 

 

Laat mij meteen met de deur in huis vallen: online scheiden kan altijd! Gelukkig is dit niet iets dat wij van de servicedesk heilig hoeven te verkondigen. De aanvragen komen binnen, waarbij mensen aangeven ontzettend opgelucht te zijn dat online scheiden kan. Het voelt voor sommigen zelfs alsof ze ”het systeem hebben verslagen”. Met het systeem bedoel ik scheiden op de traditionele bekende manier met ieder een eigen advocaat in de hand. Men voelt daar tegenwoordig weinig voor. Een paar redenen waarom men online scheiden verkiest boven een proces via een advocaat:

 

Kosten

Het klopt dat men veel waarde hecht aan een goed verloop van de scheiding en het niet gek vindt als daar een hoog prijskaartje aan hangt. Maar welk prijskaartje hang je werkelijk aan een situatie die in wezen gaat om het uit elkaar halen van mensen? In ieder geval niet duizenden euro’s! Online scheiden dicht dat gat enorm door heel laagdrempelig te prijzen en alsnog waar te leveren voor je geld.

 

Communicatie

Dit artikel is geschreven op een manier dat iedereen het begrijpt en weet waar hij of zij aan toe is. Hoe vaak zit je een brief van een advocaat twee keer te lezen met de dikke Van Dale erbij? We herkennen het allemaal,  juristen die het lastig vinden niet in jargon te spreken en schrijven. De procedure loopt bij online scheiden van begin tot einde op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Dit komt allemaal door onze goed getrainde experts! Bovendien zijn we altijd bereikbaar!

 

Sfeer en momentum

Bij een scheidingsadvocaat langsgaan blijft altijd wel spannend. Onbewust kan toch de gedachte rondcirkelen dat je benadeeld wordt. Ondanks dat men niet altijd weet wat de stappen zijn of als er weinig voorwerk is gedaan, verlopen de meeste gesprekken met ons als klantadviseurs op een amicale manier. Het eerste contact is met de klantadviseurs die je gerust stelt dat voorbereidingen geen ‘must’ zijn, want daar zijn onze experts voor. Daarna wordt jou in klinkklare taal uitgelegd wat je te wachten staat en de duur van het proces. Hierdoor gaan beide partners zelfverzekerd het gesprek in met onze gecertificeerde mediators die getraind zijn in gespreksvoering. Hierdoor wordt het momentum behouden die al gezet was in het eerste kennismakingsgesprek met de klantadviseurs. Al in al gebeurt dit met de bedoeling dat mensen als vrienden uit elkaar gaan.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.