Hoe zit het met privacy in jouw relatie?

door | 24 jan, 2023 | Actueel

De Raad van Europa en de Europese Commissie hebben in 2007 de datum van de Europese Dag van de Privacy vastgesteld op 28 januari. Op deze dag werd er in 1981 het Dataprotectieverdrag getekend. Dankzij deze ondertekening is er een basis gelegd voor de privacybescherming binnen Europa. 

 

Als je een relatie neemt is het belangrijk om te bepalen hoeveel privacy jij en je partner willen. In deze blog lees je alles over privacy binnen een gezonde relatie. 

 

Is wantrouwen normaal?

Het gevoel hebben elkaar te willen controleren is vooral bij stellen die al wantrouwen hebben. Als er geen reden is om te denken dat je partner iets buiten jou om doet, hoef je ook niet in bijvoorbeeld zijn of haar telefoon te kijken. Ben je al eens eerder bedrogen binnen een eerdere relatie? Dan kun je een trauma hebben opgelopen. Ook in dit geval kun je het gevoel van wantrouwen voelen. 

 

Wanneer heb je een goede balans van controle gevonden?

Wat is belangrijk in een goede relatie? Vaak bestaat een goede relatie uit acceptatie, respect, vertrouwen en eerlijkheid. In het geval van privacy en elkaars telefoon controleren, is het belangrijk om een goede balans te vinden die voor jou en je partner werkt. Let op dat het checken van je partner niet dwangmatig gaat worden. 

 

Zit je in een gezonde of een ongezonde relatie?

In Nederland zitten één op de drie vrouwen en één op de vier mannen in een ongezonde relatie, waar relatie-misbruik plaatsvindt. Vraag jij je af of je ongezonde signalen mist binnen je relatie? Hieronder lees je een aantal punten waar je op moet letten als je een relatie hebt.

 

De intensiteit van je relatie 

Relaties die ongezond zijn, beginnen nooit ongezond. In het begin is het juist spannend en opwindend. Alsof je een lot uit de loterij gevonden hebt. Op een gegeven moment merk je een verandering van een gezonde relatie die overgaat in een ongezonde relatie. Ga bij een relatie altijd na of je het fijn vindt hoe vaak je contact hebt met je partner. Praat erover met je partner als je denkt dat verandering nodig is. En kijk hierbij goed of je partner jouw mening respecteert. 

 

Sociale kring 

Als je net een relatie hebt met je nieuwe partner, is het logisch dat jullie het liefst elke dag met elkaar samen zijn. Maar let wel op: probeert je partner jou te isoleren van je beste vrienden, vriendinnen of familie? Dan zouden er alarmbellen af moeten gaan. Binnen een gezonde relatie breng je samen (veel) tijd met elkaar door, maar is het ook nog steeds belangrijk een eigen leven te hebben. 

 

Altijd de boeman 

Woorden kunnen binnen een relatie worden ingezet als een wapen. Waar in het begin van jullie relatie vooral lieve woorden werden gebruikt, kunnen deze nu veranderen in gemeen of gênant. Lacht je partner je uit op een manier waar jij je niet fijn bij voelt? Of worden er grappen verteld waarbij jij wordt gebruikt als de boeman? Ook dan is het goed om voor jezelf te bepalen of je wel in een gezonde relatie zit. 


Heb je het gevoel dat je alles hebt gedaan om je relatie te redden, maar werkt dit niet en ben je van plan om te gaan scheiden?  NetjesScheiden helpt. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.

 

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.