Wat is een relatie en wat is belangrijk in een relatie?

door | 25 okt, 2022 | Actueel

Relaties zijn er in allerlei vormen. Zo zijn er vriendschappelijke relaties, zakelijke relaties en liefdesrelaties. De meesten zijn op zoek naar een liefdespartner als ze er geen hebben. Als je denkt aan een relatie, dan wordt er vaak gedacht aan positieve dingen als verbondenheid, veiligheid en liefde. Je kunt op de ander vertrouwen, je leeft met elkaar mee en voelt de waardering over en weer. 


Ben je benieuwd wat een liefdesrelatie precies inhoudt en wat belangrijk is in deze vorm van een relatie? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen.

 

Wat is een liefdesrelatie?

Wat een liefdesrelatie precies betekent, kan voor iedereen anders zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat er een bepaalde verhouding is tussen mensen. Een liefdesrelatie of een huwelijk, valt onder de categorie persoonlijke relaties. Vaak wordt er bij een liefdesrelatie gedacht aan bezorgdheid, beschermend zijn en het beste willen voor je partner. 

 

Heb je iemand ontmoet die je interesse heeft gewekt? Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat je van daten tot een serieuze relatie overgaat. Na ongeveer anderhalf jaar besluiten de meeste liefdeskoppels om samen te gaan wonen, om vervolgens na nog twee jaar te gaan trouwen. Dit is een gemiddelde, natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. 

 

Wat is belangrijk binnen deze relatie?

Het is niet alleen belangrijk dat je je aangetrokken voelt tot een ander. Om een liefdesrelatie te laten slagen, is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat jullie allebei dezelfde interesses hebben. Lees hieronder de 5 belangrijkste onderwerpen die belangrijk zijn binnen een goede liefdesrelatie:

 

Acceptatie 

Elk mens heeft eigen kwaliteiten of karaktereigenschappen waaraan de ander zich kan gaan irriteren. Het is belangrijk in een liefdesrelatie om je partner te accepteren zoals hij of zij is, ook met de minder leuke kwaliteiten of karaktereigenschappen. 

 

Respect

Soms zie je dat bij de wat langere liefdesrelaties de behoeftes en verlangens van je partner worden vergeten. In een goede liefdesrelatie is het belangrijk om respect te hebben voor elkaars gedragingen, woorden, gevoel en gedrag. 

 

Vertrouwen 

Vertrouwen is een breed begrip. Vaak wordt er bij vertrouwen gedacht aan niet vreemdgaan. Maar ook kan je bij vertrouwen denken aan het delen van je gevoelens en zwaktes. Binnen een goede relatie is het belangrijk dat je je niet anders voor hoeft te doen, dan nodig. Vertrouw op je partner en blijf dicht bij jezelf. 

 

Eerlijkheid 

Nog zo’n belangrijke: eerlijkheid. Binnen een goede liefdesrelatie is het belangrijk om elkaar geen leugens te vertellen. Vertrouwen is de basis voor een goede liefdesrelatie. Geloof je niet wat je partner aan je vertelt of ben je zelf niet eerlijk tegen je partner? Dan ontbreekt het belangrijke onderdeel: jezelf veilig voelen bij de ander. 

 

Kwetsbaarheid 

Durf je niet aan je partner te vertellen wat er in je hoofd omgaat of ben je bang voor zijn of haar reactie als je eerlijk bent? Misschien durf je dit niet uit schaamte of uit schuldgevoel. Toch is het belangrijk binnen een goede liefdesrelatie om te delen wat er in je hoofd omgaat. Jezelf kwetsbaar opstellen, komt je relatie alleen maar ten goede. 

 

Er zijn veel huwelijken of liefdesrelaties die uiteindelijk in een sleur terecht te komen. Het wordt hierdoor steeds lastiger om je gelukkig te voelen binnen een relatie. Heb je twijfels over je huwelijk? Lees dan in de volgende alinea wat je kunt doen als je twijfelt over je liefdesrelatie. 

 

Wat kun je doen als je je afvraagt of je relatie nog te redden valt?

Sinds eind jaren zestig zie je een toename van het aantal scheidingen. Vaak komt dit omdat één van bovenstaande belangrijke waardes binnen een relatie, ontbreken. Ook kan het zijn dat jullie relatie in een sleur is gekomen. Tips om erachter te komen of je relatie nog te redden valt, lees je in dit artikel

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt. Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen. Het is bij deze vorm van scheiden belangrijk dat je goede afspraken kunt maken met elkaar. Lukt dit niet? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator

Heb je vragen of wil je weten welke vorm van scheiden het beste bij jouw situatie past? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.