Ik mis mijn kind op de dagen van mijn ex-partner. Wat nu?

door | 30 mei, 2023 | Actueel

Het grote woord is eruit: jij en je partner gaan scheiden. Bij een scheiding moet er veel geregeld worden, zoals een (nieuwe) woning, het verdelen van jullie bezittingen en schulden en het opstellen van een ouderschapsplan als jullie kind of kinderen jonger zijn dan 18 jaar. In dit verplichte plan staan alle afspraken die je maakt over minderjarige kinderen. 

 

Na al het regelen, is het tijd om iedereen aan de nieuwe situatie te laten wennen. Voor veel gescheiden ouders is het moeilijkste van de scheiding als je kind of kinderen naar de andere ouder gaan. In dit artikel lees je 4 handige tips om beter om te gaan met het gemis als je kind bij je ex-partner is. 

 

Tip #1 Aanvaard dat het gemis er is 

De eerste tip is meteen ook het belangrijkste advies: accepteer de nieuwe situatie en dat je jouw kind mist als hij of zij bij je ex-partner is. Kinderen blijven (helaas) niet hun hele leven onder jouw vleugels. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je zult moeten loslaten. Als dit je lukt, kun je makkelijker je kinderen een fijne tijd gunnen bij je ex-partner. Hierover meer in tip #2. 

 

Tip #2 Gun je kind de tijd met je ex 

Heeft je kind zin om je ex-partner te zien, maar denk jij vooral aan het gemis van de komende dagen? Natuurlijk mag je vertellen dat je hem of haar gaat missen, maar laat ook zien dat jij je prima zult redden. Hoe meer je laat zien aan je kind dat je het zwaar hebt, hoe meer zorgen hij of zij zal hebben. En het laatste wat je wilt, is een kind dat verdrietig is in een al lastige periode. En onthoud: een kind heeft beide ouders nodig!

 

Tip #3 Plan vaste momenten in om contact te hebben 

Het is heel aantrekkelijk om je kind vaak te bellen of te appen hoe het gaat en wat er die dag is gebeurd. Toch is dit niet altijd het beste voor je kind op dat moment. Maak samen met je ex-partner afspraken over de momenten waarop jij contact hebt met je kind als hij of zij bij de ander is. Leg deze momenten ook vast in het ouderschapsplan om ruzie te voorkomen. Vertel je kind wanneer dit plaatsvindt zodat jullie hier beide naar kunnen uitkijken. 

 

Tip #4 Maak leuke plannen voor jezelf 

Na de zware periode van een scheiding, is het ook goed om aan jezelf te denken en je eigen batterij op te laden. Als je kind er niet is, heb je de tijd om écht te doen wat jij wilt en waar je gelukkig van wordt. Je hoeft even geen aandacht voor een ander te hebben. Misschien wil je tot de lunch in je bed liggen, de hele dag series kijken of langs bij je buurvrouw of beste vrienden. Belangrijk is dat je wel de deur uitgaat en activiteiten plant waar je al lange tijd naar uitkijkt. Door bezig te zijn en leuke dingen te doen, zal je zien dat je steeds beter om kunt gaan met het gemis. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.