fbpx

Koffer voor kinderen met ouders in scheiding

door | 30 nov, 2021 | Actueel

Scheidingen hebben grote impact op kinderen, en het aantal scheidingen in Nederland neemt toe. Initiatiefnemers van het netwerk Alsjeuitelkaargaat hebben daarom in Brabant een proef ingesteld met een informatiekoffer.

De informatiekoffer is er speciaal voor kinderen waarvan de ouders in een scheiding liggen, of die recent gescheiden zijn en moet ervoor zorgen dat de spanningen afnemen. Bovendien leert het de jongeren omgaan met de scheiding.  

 

Impact van scheiden

 

Sinds eind jaren zestig is het aantal Nederlandse echtscheidingen sterk toegenomen. In 2020 eindigden 28.965 huwelijken in een echtscheiding. Omdat het sluiten van een geregistreerd partnerschap de laatste jaren ook steeds populairder heeft, zien we ook hier steeds meer koppels een punt achter de relatie zetten. In 2020 ging het om 2837 stellen.

 

 

 

600 duizend kinderen wonen in eenoudergezinnen

 

Ondertussen wonen er ruim 600.000 kinderen onder de 16 jaar in een gezin met één ouder. Vergeleken met 2 decennia geleden gaat het dan om bijna 200.000 kinderen meer. Hoog tijd dus voor een dergelijke hulpkoffer, hulp bij een ouderschapsplan en ondersteuning bij het co-ouderschap! Zeker een ouderschapsplan is een praktische stap die al tijdens de scheiding genomen kan worden, en richting geeft tijdens en na het scheidingsproces. 

 

Naast de impact van een scheiding op het dagelijks leven, valt ook de veilige basis weg. Kinderen kunnen last krijgen van spanningen, voelen zich in de steek gelaten of afgewezen. Een kind hoopt dan ook vaak dat ouders weer samenkomen en alles weer wordt zoals het was voor de scheiding. Probleemgedrag kan een gevolg zijn het uit elkaar gaan van ouders. Een scheiding soepel laten verlopen is daarom cruciaal voor een kind. Sommige ouders nemen daarom ook professionele hulp bij een scheiding, en voorkomen zo een vechtscheiding. 

 

Koffer voor kinderen met ouders in scheiding

 

Dit is ook de ambitie van initiatiefnemers zoals Alsjeuitelkaargaat. Zij draaien nu in verschillende Brabantse gemeentes een proef met de scheidingskoffer om te kijken of het aanslaat. Hiervoor werken ze samen met verschillende overheidsinstellingen, hulpverleners en de scholen van betrokken kinderen. De eerste koffers werden uitgedeeld op de basisschool De Bloemaert in Tilburg, en wanneer de extra ondersteuning aanslaat wordt de proef uitgebreid!

 

Professionele ondersteuning bij een scheiding van NetjesScheiden.nl 


Heb jij behoefte aan professionele ondersteuning bij een scheiding, of wil je informatie ontvangen over echtscheidingen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met NetjesScheiden. Onze scheidingsexperts en mediators helpen jou en je partner om in goed overleg te scheiden, waarbij kind(eren) voorop worden gesteld.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.3

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.