Minister wil pensioen voortaan automatisch verdelen bij scheiding

Minister Koolmees wil voortaan bij een scheiding de verdeling van het pensioen automatisch laten regelen, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. De nieuwe regels moeten in 2021 ingaan. Ook nu zijn er al mogelijkheden om de pensioenaanspraken te verdelingen, maar die zijn lang niet bij iedereen bekend.

Emancipatie

Toen in 1995 een nieuwe wet in ging, was de gedachte dat de pensioenverdeling na een scheiding op termijn overbodig zou worden. Emancipatie zou er voor zorgen dat de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner zouden worden, waardoor verdeling van het pensioen niet meer nodig is. In de praktijk is dat echter niet uitgekomen: de te bereiken pensioenaanspraken van een man bedragen gemiddeld 12.900 euro per jaar, die van een vrouw gemiddeld 8.600 euro. Regels rondom de verdeling van pensioen na scheiding, zijn dus nog altijd van toegevoegde waarde.

Verdeling binnen 2 jaar regelen

Nu is het zo dat binnen 2 jaar na de scheiding de verdeling moet worden aangevraagd bij het pensioenfonds. Gebeurt dat niet, dan moet de partner met het minste pensioen dit later zelf bij de ex-partner claimen. Een vervelende situatie, die Koolmees nu dus aan wil pakken. Koolmees stelt voor om de ex-partners te informeren over de standaard pensioenverdeling. Ze krijgen vervolgens tijd om hier bezwaar tegen te maken of andere afspraken vast te leggen. Doen ze dit niet, dan krijgen ze ieder eigen pensioenaanspraken. De ex-vrouw krijgt dan bijvoorbeeld een eigen pensioen binnen het pensioen bij het pensioenfonds van haar man. Ze kan er echter ook voor kiezen om dit over te laten maken naar haar eigen pensioenfonds.

Voordelen

De nieuwe regels zouden niet alleen als voordeel hebben dat de verdeling van pensioen een stuk eenvoudiger wordt. Ze zorgen daarnaast ook voor onafhankelijkheid. In het huidige systeem is de ex-partner ook na het maken van afspraken afhankelijk van de keuzes van de voormalige partner. Het pensioen gaat namelijk pas in op het moment dat hij of zij met stopt met werken. Daarnaast zijn er vaak geen regelingen wanneer hij of zij vroegtijdig komt te overlijden. Dit speelt allemaal geen rol meer als ex-partner hun eigen pensioenpotjes krijgen na de scheiding.

 

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.