Minister wil pensioen voortaan automatisch verdelen bij scheiding

Jessica
Scheidingsexpert

Minister Koolmees wil voortaan bij een scheiding de verdeling van het pensioen automatisch laten regelen, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. De nieuwe regels moeten in 2021 ingaan. Ook nu zijn er al mogelijkheden om de pensioenaanspraken te verdelingen, maar die zijn lang niet bij iedereen bekend.

Emancipatie

Toen in 1995 een nieuwe wet in ging, was de gedachte dat de pensioenverdeling na een scheiding op termijn overbodig zou worden. Emancipatie zou er voor zorgen dat de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner zouden worden, waardoor verdeling van het pensioen niet meer nodig is. In de praktijk is dat echter niet uitgekomen: de te bereiken pensioenaanspraken van een man bedragen gemiddeld 12.900 euro per jaar, die van een vrouw gemiddeld 8.600 euro. Regels rondom de verdeling van pensioen na scheiding, zijn dus nog altijd van toegevoegde waarde.

Verdeling binnen 2 jaar regelen

Nu is het zo dat binnen 2 jaar na de scheiding de verdeling moet worden aangevraagd bij het pensioenfonds. Gebeurt dat niet, dan moet de partner met het minste pensioen dit later zelf bij de ex-partner claimen. Een vervelende situatie, die Koolmees nu dus aan wil pakken. Koolmees stelt voor om de ex-partners te informeren over de standaard pensioenverdeling. Ze krijgen vervolgens tijd om hier bezwaar tegen te maken of andere afspraken vast te leggen. Doen ze dit niet, dan krijgen ze ieder eigen pensioenaanspraken. De ex-vrouw krijgt dan bijvoorbeeld een eigen pensioen binnen het pensioen bij het pensioenfonds van haar man. Ze kan er echter ook voor kiezen om dit over te laten maken naar haar eigen pensioenfonds.

Voordelen

De nieuwe regels zouden niet alleen als voordeel hebben dat de verdeling van pensioen een stuk eenvoudiger wordt. Ze zorgen daarnaast ook voor onafhankelijkheid. In het huidige systeem is de ex-partner ook na het maken van afspraken afhankelijk van de keuzes van de voormalige partner. Het pensioen gaat namelijk pas in op het moment dat hij of zij met stopt met werken. Daarnaast zijn er vaak geen regelingen wanneer hij of zij vroegtijdig komt te overlijden. Dit speelt allemaal geen rol meer als ex-partner hun eigen pensioenpotjes krijgen na de scheiding.

WAT JE VAN ONS MOET WETEN

Z

Snel, goed en betaalbaar

Z

Persoonlijk advies

Z

Ervaring sinds 2003

Z

Gecertificeerd specialist in online scheiden

Z

Hart voor kinderen

Z

We helpen jaarlijks meer dan 1000 koppels

Z

Mogelijkheid tot gratis scheiden

Klanten geven ons een 4,5!