fbpx

Online scheiden: vanaf nu volledig online

door | 17 mei, 2022 | Actueel

Ben je van plan om te gaan scheiden? Steeds vaker zie je scheidingen online geregeld worden. Eén van de grootste voordelen is dat online scheiden sneller en goedkoper is. Bij twee rechtbanken in Nederland wordt volledig online scheiden getest. 

 

In dit artikel lees je de voordelen van online scheiden en krijg je meer informatie over de test volledig online scheiden, ook wel de pilot Digitale Toegang. 

 

Voordelen van online scheiden

In 2020 waren er in Nederland ongeveer 29.000 echtscheidingen. Ook zijn er in dit jaar 3000 geregistreerde partnerschappen verbroken. Steeds vaker zie je dat stellen die goed samen kunnen praten en afspraken kunnen maken, kiezen voor online scheiden. Als je gaat scheiden via internet word je op afstand geholpen om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Hoeveel hulp je nodig hebt, hangt af van het pakket dat je kiest. 

 

Online scheiden is goedkoper. Dit komt omdat je op afstand wordt geholpen. Het enige wat je nodig hebt, is een goede internet verbinding. Daarnaast is online scheiden ook sneller. Je komt samen met je partner tot goede afspraken en zet deze samen op papier. Online krijg je de juiste begeleiding. 

 

Pilot Digitale Toegang 

Bij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen en in de rechtbank de scheiding officieel te maken. De pilot Digitale Toegang test hoe dit volledig online bevalt. Je kan in twee rechtbanken in Nederland nu volledig online scheiden. Waar eerst nog het rechtbankproces per brievenpost ging, is ook dit nu volledig online. De rechtbanken waar de test wordt uitgevoerd, zijn de rechtbanken in Almelo en Utrecht. 

 

De pilot Digitale Toegang is voor echtscheidingen, een verzoek tot scheiding van tafel en bed, beëindigen van huwelijk na scheiding van tafel en bed en het verbroken van geregistreerde partnerschappen. Als deze proef goed werkt, zullen andere rechtbanken in Nederland ook overstappen op volledig online scheiden. 

 

Nieuw webportaal 

Als je gaat scheiden, is het nog steeds verplicht om een advocaat in handen te nemen. De advocaat hoeft niet meer alle papieren in te vullen, maar kan snel en makkelijk alles online regelen via een beveiligde verbinding. 

 

De advocaat vraagt de scheiding makkelijk aan via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak.nl’. Hier kan worden ingelogd als je een Advocatenpas hebt. In dit portaal kunnen er pdf-formaat bestanden worden geüpload. Het systeem geeft een automatische digitale bevestiging van de ontvangen documenten. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? NetjesScheiden is onderdeel van de pilot van rechtbank Almelo en helpt je dus volledig online. Komen jullie er samen niet uit of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.3

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.