Relatietherapie voor jou en je partner

door | 13 apr, 2021 | Actueel

Een relatietherapeut kan je in veel gevallen helpen om je huwelijk te redden. Tegelijkertijd  kan de therapeut je ook laten inzien dat een scheiding eigenlijk toch beter is. Het is daarom belangrijk om een goede relatietherapeut te vinden waarbij jij en je partner je op je gemak voelen. Maar wanneer is het tijd voor relatietherapie en hoe verloopt zo’n sessie?

 

Wanneer is het tijd voor therapie?

Meestal gaan partners pas in therapie wanneer er grote problemen spelen en er regelmatig sprake is van ruzies. Het is natuurlijk vrij normaal om pas hulp te zoeken wanneer je er zelf niet meer uitkomt, maar vaak is het zo dat het dan al te laat is. Je kan het beste in een eerder stadium hulp zoeken bij een goede relatietherapeut. De problemen in het huwelijk zijn dan nog klein en kunnen door goede therapie niet uitgroeien tot grotere problemen. 

 

Hoe gaat een relatietherapeut te werk?

De benadering en werkwijze zijn vaak bij iedere therapeut verschillend, ook al hebben ze dezelfde ideeën. Vaak wordt een vorm van cognitieve gedragstherapie toegepast door psychologen wanneer er relatietherapie wordt gegeven. Bij deze vorm van therapie worden opdrachten gegeven aan partners om die samen uit te voeren. Er wordt dus niet echt gekeken naar de verhalen van de partners. Op die manier ga je anders over elkaar denken en kan er een positieve verandering in de relatie komen. 

 

Relatietherapeuten kunnen elke keer een sessie inplannen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een relatie-weekend te ondernemen. Dit is weer een hele andere manier van therapie.


Van tevoren is het goed om te overleggen welke vorm van therapie het beste voor jou en je partner werkt. Je kan je huisarts ook om hulp vragen, die verwijst je vaak door naar een therapeut waarvan zij/hij denkt dat die toepasselijk is bij de problemen. Ook kan je zelf eerst gaan informeren bij verschillende therapeuten en er vervolgens eentje uitkiezen. 

 

Heeft relatietherapie zin?

Soms denken mensen bij relatietherapie dat het niet nodig is, omdat het toch al te laat is. Dit is niet het geval, omdat een relatietherapeut je de mogelijkheid kan geven om vanuit een ander oogpunt naar de relatie te gaan kijken. Het is namelijk lastig om zelf de problemen in je relatie te zien, waardoor je soms ook je partner de schuld geeft van alle problemen. Relatietherapie geeft je inzicht in je eigen aandeel van de relatie. Hier heb je zelf het meeste invloed op en kan je ook het meest aan veranderen. Je kan oude patronen waar jij en je partner altijd tegenaan liepen doorbreken door middel van goede relatietherapie. 

 

Bij relatietherapie is het belangrijk dat beide partners willen werken aan de relatie en dat ze hier met een positieve blik naar kijken. Als dit niet het geval is, dan heeft relatietherapie vaak weinig zin. Je moet ook geen relatietherapie nemen als je er beiden eigenlijk al zeker van bent te willen gaan scheiden en denkend dat je het niet hebt geprobeerd wanneer er geen therapeut aan te pas is gekomen. 

 

Heb jullie toch besloten om uit elkaar te gaan en zijn jullie nog in goed overleg met elkaar? Dan kunnen onze specialisten jullie helpen door middel van een online scheiding

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.