Scheiden en een eigen onderneming: hoe zit dit?

door | 20 sep, 2022 | Actueel

Als je besluit om te gaan scheiden van je partner, moet er veel worden geregeld. Wanneer je een eigen onderneming hebt en besluit om te gaan scheiden, komt er nóg meer op je af. Scheiden en het hebben van een eigen onderneming, kan veel vragen oproepen. 

 

Kan je je onderneming kwijtraken bij een scheiding en welke regels gelden er als je wilt scheiden van je partner en een eigen onderneming hebt? In dit artikel wordt er antwoord gegeven op deze vragen. 

 

Kan je je onderneming kwijtraken bij een scheiding?

Ondernemers zijn vaak al jaren bezig met het bouwen aan een goede en gezonde eigen onderneming. Als je besluit om te gaan scheiden, kan dit gevolgen hebben voor je gezonde onderneming. In de praktijk komt het bijna nooit voor dat je je onderneming kwijtraakt. De gevolgen hiervan zijn namelijk te groot en vaak negatief: het betalen van partner- of kinderalimentatie wordt onmogelijk en ook een nieuwe woning zoeken wordt hierdoor onmogelijk gemaakt. 

 

Als blijkt dat een scheiding nadelige gevolgen heeft op jouw onderneming, wordt er gekeken naar de opties die er zijn om je onderneming zo gezond mogelijk te houden. Eén van deze opties is bijvoorbeeld afspraken maken over een betaalregeling als er sprake is van een eenmanszaak. Heeft je onderneming de rechtsvorm besloten vennootschap? Dan is het uitkopen van je ex-partner noodzakelijk. Dit gebeurt door middel van een aandelenoverdracht. 

 

Welke regels gelden er als je getrouwd bent voor 1 januari 2018?

Als je bent getrouwd voor 1 januari 2018 dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. In gemeenschap van goederen trouwen betekent dat alle bestaande bezittingen en schulden van nu en in de toekomst van jou en je partner zijn. In Nederland heeft het aantal stellen die getrouwd zijn in gemeenschap van goederen nog de overhand. 

 

Heb je een eigen onderneming en ga je scheiden? In het geval van een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen wordt de waarde van je onderneming verrekend. Dit kunnen zowel de bezittingen zijn, als de schulden van de onderneming. Een uitzondering op deze regel is wanneer de onderneming is overgenomen uit een schenking of erfenis waar is bepaald dat de onderneming niet valt onder gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden van je onderneming hoeven in dit geval niet te worden verrekend. 

 

Welke regels gelden er als je getrouwd bent na 1 januari 2018?

Als je bent getrouwd na 1 januari 2018, dan gebeurt dit automatisch onder beperkte gemeenschap van goederen. Bij deze vorm van trouwen zijn niet alle bezittingen en schulden meer van jou en je partner samen. Dankzij deze nieuwe wet ben je als ondernemer beter (financieel) beschermd. 

 

Toch betekent het niet dat wanneer je getrouwd bent onder beperkte gemeenschap van goederen, dat je ex-partner geen recht heeft op een deel van de waarde van je eigen onderneming. Als je gaat trouwen onder beperkte gemeenschap van goederen wordt er vaak gekeken naar het verrekenbeding. 

 

Wat is een verrekenbeding?

Makkelijk gezegd is een verrekenbeding een afspraak die wordt gemaakt tussen partners om inkomen en vermogen met elkaar te verrekenen. Een voorbeeld van zo’n afspraak die je kan maken in een verrekenbeding is dat jij en je partner het inkomen verdelen aan het einde van het jaar. Het is ook mogelijk om een finaal verrekenbeding vast te leggen. Als je besluit dat je gaat scheiden wordt er in het finaal verrekenbeding afspraken vastgelegd over het verdelen van inkomen. 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om makkelijk en snel je scheiding online te regelen. Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over de manier van scheiden die het best past bij jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.