Scheiden en kinderen: dit zijn de 3 belangrijkste gevolgen

door | 30 jan, 2024 | Actueel

Elk jaar vindt 29 januari tot en met 4 februari de Week van Het Vergeten Kind plaats. Tijdens deze 7 dagen wordt er aandacht gevraagd voor een speciaal thema op het gebied van kwetsbare kinderen in Nederland. Vorig jaar was het thema ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’. Dit jaar wordt er stilgestaan bij het onderwerp aandacht voor kinderen. 

 

Voor, tijdens en na een heftige periode zoals bij een scheiding, is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan je kind of kinderen. Uit elkaar gaan heeft namelijk niet alleen voor jou gevolgen, maar ook voor hen. Lees in dit artikel wat de 3 belangrijkste zijn. 

 

#1 Gevoel van schuld 

Er wordt gedacht dat de gevolgen van scheiden steeds minder negatief zijn omdat uit elkaar gaan steeds ‘normaler’ wordt. Toch is dit niet het geval. Het blijkt zelfs dat het aantal negatieve gevolgen voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn toenemen. Het zijn vooral emotionele problemen die het belangrijkst zijn. Gevoelens die bij kinderen het meest voorkomen zijn woede, angst, verdriet, eenzaamheid en het idee te hebben om te moeten kiezen voor papa of mama. 

 

Hoe je je kind centraal zet tijdens en na je scheiding? Het is belangrijk om je kind zoveel mogelijk te helpen door rust en regelmaat te geven. Maak duidelijk aan je kind dat vragen stellen mag en dat huilen en boze gevoelens niet gek zijn in zo’n heftige tijd. 

 

#2 Missen van de andere ouder 

Hoe goed je ook afspraken maakt met de andere ouder, het gemis wordt er niet minder op. Is je kind bij jou, dan wordt de andere ouder gemist en andersom. Zeker als je ouders niet goed met elkaar om kunnen gaan, lijkt het soms dat je moet kiezen tussen één van de twee. Maak als eerst duidelijk dat je kind niet hoeft te kiezen en stel een plan op wat jullie kunnen doen als het gevoel van gemis er is. Maak bijvoorbeeld afspraken over bellen, mailen of Whatsappen. Zet de gemaakte afspraken het liefst ook in je ouderschapsplan om ruzie te voorkomen. 

 

#3 Onzeker over de toekomst 

Merk je dat je kind zich afzet tegen het (nieuwe) gezinsleven, vaker weg is van huis of zich overdreven probeert aan ge passen aan de nieuwe situatie na de scheiding? Dit kunnen de eerste tekenen zijn dat je kind zich onzeker voelt over zijn of haar toekomst. Het is in dit geval belangrijk om goed met elkaar te blijven praten en duidelijk te maken dat papa én mama er altijd zullen zijn voor het kind. Is je kind geen prater? Probeer dan zelf eens het gesprek aan te gaan of vraag de hulp aan een kindercoach om dit onderwerp te bespreken. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.