Scheiden na het kopen van een huis met een schenking:
hoe zit dat?
Steeds meer ouders doen hun kinderen een schenking om een huis te kunnen kopen. Ouders mogen kinderen tussen de 18 en de 40 jaar immers 100.000 euro belastingvrij schenken wanneer dit geld besteed wordt aan een huis. Zo werd er in 2013 en 2014 ruim 10 miljard aan schenkingen gedaan. Maar wat nu als je gaat scheiden, nadat je je huis gedeeltelijk hebt gefinancierd met een schenking?
Uitsluitingsclausules
In veel gevallen wordt bij de schenking een uitsluitingsclausule opgenomen. Dat betekent dat de schenking niet onder de gemeenschap van goederen valt, maar privébezit wordt van het kind dat de schenking ontvangt. Bij een scheiding hoeft de schenking in dat geval niet gedeeld te worden.
Voorbeeld
Een voorbeeld: Marloes (30) en Pieter (35) zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Om hun huis te financieren, hebben ze van de ouders van Marloes een ton gekregen. Pieter valt daarbij onder de uitsluitingsclausule. Samen kopen ze een huis van drie ton, waarbij ze een hypotheek nemen voor twee ton en de schenking van een ton inleggen. Door de oververhitte huizenmarkt is de waarde van de woning van Marloes en Pieter na een paar jaar gestegen naar vier ton. Omdat ze een hypotheek hebben genomen van twee ton, is er nu ook een overwaarde van twee ton.
Op dat moment besluiten Marloes en Pieter te gaan scheiden. Omdat Marloes een schenking van een ton heeft ontvangen, die haar privébezit is, krijgt zij in ieder geval een ton. Zo blijft er nog een ton overwaarde over. Omdat Marloes via de schenking uit haar privé-vermogen heeft meebetaald aan het huis, krijgt ze hier ook nog een vergoeding voor. In dit geval zou dat 33.333 euro zijn. Dat betekent dat er nog 66.667 aan overwaarde te verdelen is. Hiervan krijgen Marloes en Pieter beide de helft.
Geen hypotheekrente-aftrek
Voor Pieter wordt de situatie bovendien nog nadeliger wanneer hij zelf een nieuw huis wil kopen. Fiscaal gezien wordt hij namelijk wel geacht een ton overwaarde te hebben ontvangen. Dat betekent dat hij bij het kopen van een nieuw huis geen hypotheekrente-aftrek krijgt over de eerste 100.000 euro, terwijl hij maar 33.333 euro heeft geïncasseerd.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.