Scheiden met schulden: hoe werkt dit?

door | 31 mei, 2022 | Actueel

Als je besluit om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, heb je de keuze om te trouwen in gemeenschap van goederen of te trouwen onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd of heb je een partnerschap gesloten voor deze datum? Dan geldt de regel dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van jou en je partner samen zijn. 

 

Heeft je huwelijk plaatsgevonden op of na 1 januari 2018? Dan gelden er andere regels. Niet alle bezittingen en schulden vallen meer in de wettelijke gemeenschap van goederen. 

 

In dit artikel lees je de regels voor scheiden met schulden voor en na 1 januari 2018. 

 

Voor 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan gelden de ‘oude’ regels. Deze regels lees je hier: 

  • Bezittingen en schulden uit het verleden en de toekomst, zijn van jou en je partner samen;
  • Krijg je een erfenis of schenking? Dan vallen deze ook in de gemeenschap van goederen. Deze regel geldt niet als er bepaalde voorwaarden zijn die de erflater heeft bepaald;
  • Heeft één van jullie een eigen onderneming? Dan valt dit automatisch onder gemeenschap van goederen. Dit betekent dat schuldeisers verhaal kunnen halen op jullie gezamenlijke bezittingen;
  • Besluit je om te gaan scheiden van je partner? In dit geval geldt de regel dat 50% van de bezittingen en schulden voor jou is en de andere 50% voor je partner. 

Ook als je voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap hebt afgesloten, gelden dezelfde regels.

 

Sinds 1 januari 2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen 

Ben je op of na 1 januari 2018 gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Sinds deze datum trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Al je persoonlijke bezittingen en schulden voor het huwelijk, blijven van jou of je partner. Welke regels er gelden bij beperkte gemeenschap van goederen, lees je hieronder:

  • De bezittingen en/of schulden van jou of je partner voor het huwelijk, blijft alleen van jou of je partner. Als één van jullie een eigen onderneming heeft, valt dit niet meer standaard binnen de gemeenschap van goederen. Degene die geen onderneming heeft, wordt beschermd tegen mogelijke schuldeisers;
  • Schulden die zijn gemaakt voor het huwelijk voor een bezit van jullie samen, is van jullie samen;
  • Bezittingen en schulden die worden gemaakt door jou en/of je partner tijdens het huwelijk, zijn van jullie samen. 

Belangrijk is dat je zelf goed je administratie bijhoudt. Je moet kunnen bewijzen dat vermogen en/of bezit van jou of je partner zijn.

 

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk vanaf 1 januari 2018

 

Heb je een geregistreerd partnerschap afgesloten vóór 1 januari 2018 en wil je gaan trouwen na 1 januari 2018? In deze situatie blijven de regels gelden van voor 1 januari 2018. Wanneer je andere voorwaarden wilt, is het verplicht dit vast te leggen bij de notaris. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie er samen niet uit of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.