Stiefouder en (opnieuw) scheiden: wat zijn je rechten?

door | 18 feb, 2019 | Actueel

Het komt steeds meer voor: relaties waarbij één van de partners al een kind heeft uit een eerder huwelijk. Ruim de helft van de gescheiden ouders krijgt een nieuwe relatie, waarvan meer dan de helft binnen 5 jaar vervolgens ook weer stuk loopt. Inmiddels is zo’n 10 procent van de Nederlandse gezinnen met thuiswonende kinderen een gezin met één of meerdere stiefkinderen.

 

Belangrijke rol voor de stiefouder

In de helft van de gevallen, speelt de stiefouder een belangrijke rol in het leven van het kind. Dat bleek uit een grootschalig onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Je bent officieel stiefouder als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de vader of moeder van een minderjarig kind. Tijdens je relatie ben je verplicht om mee te betalen aan opvoeding en verzorging. Ga je vervolgens scheiden, dan vervalt die plicht.

 

Tweede relatiebreuk nog heftiger

Toch zorgt dat ook voor schrijnende gevallen, want het komt geregeld voor dat kinderen hun stiefouders, met wie ze juist een goede band hebben opgebouwd, na de scheiding niet meer mogen zien. “Een tweede relatiebreuk kan als nóg heftiger worden ervaren. Er ontstaat een onveilig gevoel over het aangaan van een intieme relatie, omdat iemand kennelijk zomaar uit je leven kan verdwijnen”, vertelt Inge van der Valk, pedagoog en expert scheiding en co-ouderschap aan de Universiteit Utrecht aan de Volkskrant.

 

Omgangsregeling

Als stiefouder kun je bij de rechter een omgangsregeling aanvragen met je stiefkind, op basis van een ‘nauwe persoonlijke betrekking’. Stel daarbij wel altijd het belang van het kind voorop en niet je eigen belang. Daarnaast adviseert Van der Valk, om vervelende situaties voor te zijn: “Ga voor een lange proeffase, betrek kinderen niet te vroeg bij een nieuwe relatie.”

 

 

 

 

.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.