‘Tot de dood ons scheidt’ is verleden tijd

door | 26 okt, 2021 | Actueel

In de leeftijdscategorie 50+ neemt het aantal echtscheidingen al een aantal jaren achter elkaar toe. Wat is de reden hiervoor, en hoe verschillen op late of jonge leeftijd scheiden van elkaar?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat koppels op een steeds latere leeftijd gaan scheiden. Waar de gemiddelde leeftijd van een echtscheiding bij vrouwen 20 jaar geleden nog op 37 jaar lag, is dat tegenwoordig gestegen naar 43. In dezelfde tijdsperiode nam ook voor mannen de gemiddelde leeftijd toe van ongeveer 40 naar 46 jaar. 

 

Meer scheidingen op hogere leeftijd

 

Mannen lopen dus voorop als het gaat om scheiden op latere leeftijd. Eén op de drie mannen die in scheiding ligt, is gemiddeld ouder dan 50 jaar. 

 

De reden hiervoor is – volgens het CBS – dat er onder andere pas op latere leeftijd getrouwd wordt. Onderzoekers verwachten dat deze trend zich doorzet, en dat de gemiddelde leeftijd om te trouwen niet lager wordt. Het is dus niet alleen scheiden wat op latere leeftijd gebeurt, maar ook trouwen. Deze twee lijken elkaar zo in de hand te werken. 

 

Landelijk gezien is inmiddels bijna een kwart van de echtscheidingen een stel waarvan één van beiden minstens 50 jaar is. Deze trend lijkt te komen door het verdwijnen van het taboe op scheiden en de individualisering van de maatschappij. 

 

Familiebanden blijven in stand

 

Verlopen de echtscheidingen van een ouder echtpaar boven de vijftig harmonieuzer? Het valt zeker te zeggen dat een scheiding in deze leeftijdscategorie over het algemeen vriendelijker verloopt. Wat het meest in het oog springt is de waarde die deze groep hecht aan het in stand houden van familiebanden. Men deelt immers vaak al een heel leven met elkaar, inclusief kinderen en eventuele kleinkinderen. Hier wordt dan ook nadruk op gelegd.

Ook zijn er enkele knelpunten, waarvan het goed is om er extra aandacht aan te besteden. Het gaat dan vooral om het verdelen van overwaarde over een gezamenlijke woning en de mogelijkheden tot het afsluiten van een nieuwe hypotheek wanneer de pensioenleeftijd in zicht komt. 

 

Verdwijnen van het taboe, individualisering en een leven na je 50ste

 

De grootste reden hiervoor  is dat we na ons vijftigste tegenwoordig nog een heel leven voor ons hebben. 

Door de individualisering van de maatschappij is het steeds meer ‘gewoon’ geworden om keuzes te maken waarbij gekeken wordt vanuit het eigen perspectief en waar jij je goed bij voelt. Het is fijn dat deze ruimte er is, en het zorgt ervoor dat op latere leeftijd vaker wordt gekozen voor een ingrijpende beslissing.
Bovendien is de gemiddelde levensverwachting meegestegen met het latere trouwen en scheiden. Het besef dat er na je vijftigste nog een wereld voor je open ligt, is daardoor sterker dan ooit tevoren!

Scheiden op latere leeftijd, een spontane carrièreswitch of een andere grote stap in het leven is helemaal niet raar meer en er is steeds meer begrip uit de persoonlijke omgeving.
 

Succesvol scheiden op latere leeftijd? NetjesScheiden helpt!

 

Dit neemt natuurlijk niet weg dat scheiden lastig en een emotioneel zwaar proces kan zijn. Om een scheiding zo goed en eerlijk mogelijk te laten verlopen, kan het heel prettig zijn om hierbij hulp te krijgen. NetjesScheiden zet zich met een team van (online) professionals, scheidingsspecialisten, mediators en klantadviseurs in om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Zo is het tegenwoordig mogelijk om online de scheiding in orde te maken. Dit is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden. Is er behoefte aan een uitgebreidere ondersteuning bij het scheiden of worden jullie het niet eens met elkaar over een aantal punten? Dan bieden wij toegankelijke mediation bij scheiden voor iedereen.

Neem vrijblijvend contact op. Onze professionals helpen je graag verder! 

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.