Tot welke leeftijd moet je na een scheiding alimentatie betalen?
Een scheiding is nooit leuk. Niet voor de (ex) geliefde die uit elkaar gaan en ook niet voor andere betrokkenen zoals familieleden, gezamenlijke vrienden of natuurlijk de kinderen. Als het op een scheiding aankomt, is het fijn om alles tot in de puntjes te regelen.
Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding? Dan moet één van jullie waarschijnlijk kinderalimentatie betalen. Daarin zijn wat wettelijke verplichtingen vastgelegd, zoals bijvoorbeeld tot welke leeftijd je alimentatie moet betalen.
In deze blog zetten we de belangrijkste dingen voor je op een rij.
Alimentatie betalen: wie doet dat en waarom?
Na een echtscheiding ben je in principe verplicht om (kinder)alimentatie te betalen wanneer je ex-partner onvoldoende inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud en de kinderen te voorzien. Men kijkt daarbij naar de levensstandaard op het moment van het huwelijk. In het Burgerlijk Wetboek, waar deze verplichting staat opgenomen, staat:
“Ouders zijn verplicht naar draagkracht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen.”
De gedachte achter deze wetsbepaling is dat echtgenoten niet alleen tijdens, maar ook wanneer het huwelijk voorbij is, verplicht zijn te zorgen voor een financiële ondersteuning naar elkaar en de kinderen die zijn voortgekomen uit het huwelijk.
Tot welke leeftijd alimentatie betalen?
In het Burgerlijk Wetboek staat opgenomen dat dit geldt voor minderjarige kinderen. De vraag ‘tot welke leeftijd moet je alimentatie betalen’ is dus simpel weg te beantwoorden met tot dat een kind meerderjarig is. In Nederland is dat totdat jouw kind 21 jaar oud wordt.
Echter kun je ook zelf afspraken maken alimentatie betalen en tot welke leeftijd, zo kunnen sommige ouders voor kiezen om door te betalen totdat een kind 23 of 24 is, of totdat zij een stabiel eigen inkomen hebben. Echter ben je altijd verplicht om tot de 21ste verjaardag van je kind, alimentatie door te betalen.
Welke regels gelden er bij het betalen van alimentatie?
Er zijn veel vragen die opspelen tijdens een scheiding over de alimentatie en tot welke leeftijd. In principe maken jij en je (ex)partner zelf afspraken over de hoogte van de alimentatie. Dat kan via de rechter, een advocaat en mediator of een notaris. Hierbij hebben jullie dus ook de vrijheid om de alimentatie leeftijd aan te passen tot boven de 21, mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld als een kind extra zorg nodig heeft, of nog tot lang doorstudeert en de kosten graag die kosten willen delen.
Wettelijk is degene die de alimentatie betaald verplicht om het vastgestelde bedrag maandelijks over te maken aan zijn of haar ex-partner. Vanaf de 18e verjaardag van jullie kinderen zullen zij het bedrag zelf ontvangen.
Ook belangrijk om te weten: Wanneer jij kinderalimentatie ontvangt, dan hoef je deze niet op te geven bij uw inkomstenbelasting. Betaal je kinderalimentatie, dan kun je deze ook niet laten aftrekken van je belastingaangifte.
In het ouderschapsplan
Bedenk vooraf goed wat je wensen zijn wat betreft de scheiding en laat de gemaakte afspraken daarna duidelijk vaststellen in het ouderschapsplan wanneer je gaat scheiden. Dit voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan en zorgt ervoor dat je zeker weet waar jij en je kinderen in de aankomende jaren na de scheiding op kunnen rekenen. Ook de alimentatie en tot welke leeftijd, kun je daarin meenemen.
Probeer tijdens een scheiding de kinderen zoveel mogelijk te ontzien. En denk beide vanuit het belang van het kind. Een scheiding is vaak een nare ervaring voor de kinderen. Probeer hen daarom dus ook niet te betrekken in de gesprekken rondom alimentatie betalen en tot welke leeftijd. Het zal je kinderen waarschijnlijk niet veel opleveren om tijdens dat soort gesprekken rond de tafel te zitten. Mochten jullie kinderen wat ouder zijn, dan kan je ze inderdaad informeren over de stand van zaken. NetjesScheiden helpt je bij kinderen en scheiden, met belang van de kinderen voorop.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.