Vijf positieve aspecten van scheiden

door | 18 mei, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Het doormaken van een scheiding is niet gemakkelijk. Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat je hele wereld verandert. Je relatie gaat uit, bezittingen moeten verdeeld worden en misschien ga je wel verhuizen of op zoek naar een andere baan. Toch heeft een scheiding ook positieve aspecten en zijn er redenen waarom uit elkaar gaan de beste optie is.

 

Ook al is de eerste stap een van de moeilijksten en kunnen de vooruitzichten somber lijken, een scheiding kan op de lange termijn de juiste oplossing zijn. Merk je dat het tussen jou en je partner niet meer botert, maar krijg je het al benauwd van het woord ‘scheiden’? Kijk dan eens naar deze vijf positieve aspecten van scheiden.

 

  1. Hoop: Hoewel je merkt dat je huwelijk niet optimaal meer is, kan het wel zorgen voor zekerheid. Dit is vaak ook de reden dat mensen hun huwelijk niet willen opgeven; het is eng om deze zekerheid los te laten. Een scheiding kan er echter juist zorgen dat je je hoopvol(ler) gaat voelen. Hoop op positieve verandering en kunnen zijn wie je echt bent.
  2. Kinderen: Kinderen kunnen een belangrijke factor zijn om toch bij elkaar te blijven. Wanneer je in een slechte relatie zit, kan het ook voor hen juist beter zijn om uit elkaar te gaan. Vaak zien kinderen de relatie als voorbeeld en dan is het zeker voor jonge kinderen – die zich aan het vormen zijn – belangrijk om een positief voorbeeld te hebben.
  3. De bergafdaling: Het scheidingsproces kan als een gigantische berg aanvoelen waar je erg tegenop ziet. Toch heeft deze berg ook een voordeel; wanneer je eenmaal door de eerste fase heen bent en de top hebt bereikt, kan het alleen maar gemakkelijker worden. Je zal merken dat het beter gaat en je zal sneller de positieve kant van de scheiding kunnen inzien.
  4. Focus: Na de scheiding zul je je niet meer hoeven focussen op de negatieve aspecten in je (ex-)relatie. Nu heb je juist ruimte om aandacht te schenken aan positieve zaken in het leven. Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid en blijheid.
  5. Eenzaam: Alleen zijn en is niet hetzelfde als eenzaam zijn. In een slecht huwelijk kun je je namelijk erg eenzaam voelen, ondanks dat je samen bent. Wanneer je je goed voelt over jezelf en lekker in je vel zit kun je heel goed alleen zijn, zonder je eenzaam te voelen. Vraag je daarom goed af hoe jij je voelt.

Wil je meer weten over het proces rondom een scheiding? Lees hier meer over het regelen van een scheiding.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.