Zo voorkom je financiële problemen als jij de woning verlaat na een scheiding

Bij de afwikkeling van een scheiding komt veel kijken. Eén van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden, is wat er met de woning gebeurt. Blijft één van jullie in de gezamenlijke woning wonen, of wordt de woning verkocht? Als de woning verkocht wordt, is de financiële afwikkeling relatief eenvoudig. Maar blijft één van jullie in de woning wonen, dan moeten jullie samen afspraken maken over de financiële gevolgen hiervan.

Als de hypotheek op beide namen staat, zijn jij en je (ex-)partner beiden hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent eenvoudig gezegd: als één van jullie de hypotheek niet betaalt, de bank bij de ander aanklopt om het geld alsnog te innen. En dat is nou juist wat je precies niet wilt als je gescheiden bent en de woning hebt verlaten. Als je de woning verlaat, moet je er dus voor zorgen dat je uit de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt ontslagen. We leggen hieronder uit welke stappen daarvoor nodig zijn.

1. Toon aan dat de partner die in de woning blijft wonen dit ook kan financieren

Degene die in de woning wil blijven wonen, zal duidelijk moeten maken dat hij of zij hier voldoende financiële middelen voor heeft. Maak ook afspraken over wat jullie met de woning gaan doen als de partner die er wil blijven wonen niet genoeg financiële middelen heeft. Verbind hier ook duidelijke termijnen aan.

2. Zorg dat de bank mee gaat in het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

Als de financiering rond is en duidelijk is dat je ex-partner in de woning blijft wonen, moet je ervoor zorgen dat de bank akkoord is om jou te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Pas als de scheiding officieel is afgerond, kan de bank akkoord gaan met het ontslag. Zorg echter wel dat de bank alle benodigde stukken al heeft en een voorlopig akkoord afgeeft.

 

3. Lever de juiste documenten aan

Om het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te regelen, heeft de bank een aantal documenten nodig:– Berekening haalbaarheid overdracht (door financieel adviseur of bank te maken)– Opzet van de hypotheekconstructie ná ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid– Concept akte van verdeling– Eventueel lopende overlijdensrisicoverzekering

 

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.