Twijfels over je huwelijk; wanneer beslis je om te gaan scheiden?

door | 18 aug, 2020 | Actueel, Expert Bijdrage

Elke relatie en ook elk huwelijk kent mooie en minder mooie momenten. Daarom zal ook het gevoel dat je bij een huwelijk hebt continu veranderen. Het kan zijn dat je het ene moment volledig tevreden bent met je partner en dat je later toch twijfels krijgt over jullie toekomst samen. Een scheiding is één van de moeilijkste keuzes die je kunt maken in je leven; dus hoe ga je er mee om als je twijfelt over je huwelijk?

 

BlogNetjesScheidenTen eerste is het belangrijk om altijd in gesprek te blijven met je partner over de status van jullie huwelijk. Zorg ervoor dat je onenigheid probeert uit te praten en geen conflicten laat lopen. Als je conflicten niet oplost, kan het zijn dat één van de partners een steeds slechter gevoel krijgt bij het huwelijk. Door conflicten niet uit te praten komen eerdere problemen vaak weer terug. Zorg er daarom voor dat je in gesprek blijft als er onenigheid ontstaat, zodat je nieuwe problemen meteen samen op kunt lossen. Hier vind je nog meer tips over het oplossen van problemen binnen een huwelijk.

 

Als je twijfelt aan je huwelijk zijn er nog verschillende stappen die je kunt nemen voordat je besluit te gaan scheiden. Probeer je twijfels te uiten naar de andere partner en samen te kijken hoe je de situatie kunt verbeteren. Maak hierover afspraken zodat het voor jullie beiden duidelijk is wat er veranderd moet worden. Ga na een tijdje weer samen in gesprek om te bespreken of de veranderingen hebben geholpen.

 

Als het lastig is om eerlijk met elkaar te communiceren in bepaalde situaties kun je altijd hulp van buitenaf zoeken. Je kunt een relatietherapeut inschakelen die jullie helpt met het voeren van gesprekken. Je zult zelf de problemen binnen een relatie op moeten lossen maar hulp van buitenaf kan er soms voor zorgen dat je beter zicht hebt op de situatie.

 

Als je na deze tips nog altijd twijfels hebt bij het huwelijk en wilt scheiden, probeer het dan gezamenlijk eens te worden over hoe je de scheiding gaat regelen. Hier vind je een lijst met zaken die je moet regelen en hulp die je in kunt schakelen. Een scheiding kan een enorm vervelend proces zijn als jullie het niet eens worden over bepaalde zaken. Als jullie echter beiden hetzelfde willen en goed met elkaar blijven praten over de toekomst van de kinderen kan het proces een stuk sneller en minder ingrijpend verlopen.

Wat zegt klantadviseur Claudius over dit onderwerp?

“Wanneer je twijfelt aan je huwelijk is dat een gevoel dat je niet moet negeren. Het is niet voor niets zover gekomen.”

 

 

“Te veel mensen leven in een  zeer ingewikkelde en moeilijke situatie die zij zelf gecreëerd hebben. Het leven is te kort om niet te denken in manieren om die (gemiddeld) 80 jaar plezierig en de moeite waard te maken. De huwelijksgemeenschap is fundamenteel anders dan elke andere gemeenschap. Het balanceert zich tussen diverse grondslagen die een mens typeert: religieuze,  financiële en de eigen individualiteit. Met name heeft het een relationele grondslag, waarbij twee individuen voor elkaar kiezen. In een wereld met 7 miljard mensen besluiten zij zich te binden aan de ander. Deze keuze, die in wezen een investering in de ander is, ontdoe je niet zomaar. Althans dat zou je niet te licht over moeten doen, want dan breng je deze fundamenten aan het wankelen. Een scheiding vergelijk ik met een aardbeving met naschokken. De kinderen, de partner en directe omgeving ondervinden de gevolgen daarvan. Wanneer je twijfelt aan je huwelijk is dat een gevoel dat je niet moet negeren. Het is niet voor niets zover gekomen. Doe een inventarisatie van jouw bijdrage en dat van je partner. Waar wil je zijn over 5 jaar? Wat is je visie voor het gezin? Je wilt niet aan een dood paard (blijven) trekken en niet leven op valse beloftes. Daarbij is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van wie ze nu zijn en hun gedrag. Dat is een goede indicatie voor de toekomst dan wat ze met woorden beloven of waar jij hoopt dat ze toe in staat zullen zijn in de toekomst.”

 

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.