Wat zijn de plus- en minpunten van geregistreerd partnerschap?
Sinds 1 januari 1998 is het in Nederland mogelijk om geregistreerd partnerschap aan te gaan. In de eerste jaren was deze manier van trouwen vooral populair bij oudere stellen. Tegenwoordig zijn het vooral jonge hetero stellen die ervoor kiezen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wat zijn de plus- en minpunten van geregistreerd partnerschap? Je leest het in dit artikel.
De pluspunten van geregistreerd partnerschap op een rij
In 2022 werden er in Nederland ruim 24 duizend partnerschappen gesloten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de wet zijn geregistreerd partnerschap en trouwen bijna hetzelfde. Als je een partnerschap aangaat kun je zonder dat er een rechter bij hoeft te komen scheiden. Heb je samen met je partner een kind die jonger is dan 18 jaar, dan geldt deze regel niet en is een rechter nodig.
Ook ben je erfgenamen van elkaar, geldt er een alimentatieregeling voor je kinderen, heb je recht op elkaars pensioen wat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk en krijg je direct gezag over de kinderen. Wel moet het kind tijdens jullie huwelijk geboren zijn. Is dit niet het geval, dan moet de vader zijn kind aangeven bij de gemeente.
En wat zijn de minpunten?
Trouwen kun je zo groot of zo klein houden als je zelf wilt. Ga je een geregistreerd partnerschap aan, dan heb je niet zoiets als elkaar het ja-woord geven. Dit heb je wel als je gaat trouwen met ceremonie. Ook is de rol van getuige minder groot dan bij trouwen. Kies je voor geregistreerd partnerschap, dan moet je naar de notaris.
Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator.
Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.