Week van ‘Het Vergeten Kind’
Sinds 2014 is het elk jaar van 29 januari tot en met 4 februari de week van ‘het vergeten Kind’. Tijdens deze week wordt er speciaal aandacht gegeven aan kwetsbare kinderen in Nederland. Kinderen krijgen een stem en de mogelijkheid om hun eigen verhaal te vertellen aan anderen.
In Nederland zijn namelijk nog steeds duizenden kinderen met een onveilige thuisbasis. Bij ruim 55.000 kinderen gaat het thuis zo mis, dat thuis wonen geen optie meer is. Er ontbreekt aandacht en veiligheid in hun leven, wat juist zó nodig is voor een stabiele jeugd en ontwikkeling.
In deze blog lees je meer over ‘Het vergeten kind’, de invloed van scheiding op een kind en hoe je problemen met kinderen bij een echtscheiding kunt voorkomen!
Wat is ‘Het Vergeten Kind?’
Dit jaar is het de negende editie van de Week van Het Vergeten Kind. Zeker dit jaar is een belangrijke editie, want door het coronavirus zijn ook thuis meer problemen ontstaan. Kinderen die worden geholpen door jeugdzorg, wachten gemiddeld ruim 10 maanden voordat zij hulp krijgen. Kinderen wachten op bijvoorbeeld de juiste therapie, diagnose of een veilige plek om te wonen. Al dit wachten zorgt bij bijna de helft voor nog meer problemen.
Dit jaar staat het thema sociaal isolement centraal. Voor kinderen is het lastig om zelf uit een sociaal isolement te komen. Door het delen van verhalen, wordt het probleem zichtbaar en krijgen kinderen een stem. Het doel van deze week is om een signaal af te geven naar gemeenten, scholen en jeugdzorg. Gemeenten worden opgeroepen geïsoleerde kinderen in beeld te krijgen, sociale samenhang te stimuleren, op scholen aandacht te laten geven aan kinderen met een lastige thuissituatie en om jeugdzorg aan te sporen kwetsbare kinderen en gezinnen hun netwerk en vriendenkring te vergroten.
Invloed scheiding op een kind
In 2019 gingen er van 48.700 minderjarige kinderen ouders uit elkaar. Bij ernstige problemen tijdens of na een scheiding, kan de Raad van de Kinderbescherming op verzoek van de rechter een gezag- en omgangsonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek brengt de situatie in kaart voor het kind of de kinderen. In 2019 werd er bij 5.200 kinderen om zo’n onderzoek gevraagd.
De afgelopen tien jaar zijn de problemen voor kinderen als gevolg van een scheiding groter geworden. Als het vergelijk met kinderen waarvan de ouders nog samen zijn, hebben kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn tweemaal zoveel problemen. Op korte termijn zijn dit bijvoorbeeld emotionele-, lichamelijke of gedragsproblemen en lagere cijfers op school.
Voorkomen van problemen bij scheiding
Als je als ouder besluit om te gaan scheiden, heeft dit niet alleen invloed op jullie maar ook op je kind of kinderen. NetjesScheiden zet zich in om alle zaken over je kind of kinderen bij een scheiding zo goed mogelijk te regelen. Het is mogelijk om naast een scheidingsexpert ook een kindercoach in te schakelen, die helpt om de kinderen beter de situatie te laten begrijpen en verwerken.
Wanneer je gaat scheiden als ouder, kan er veel verwarring ontstaan over afspraken die gemaakt moeten worden. NetjesScheiden helpt je bij het opstellen van het verplichte ouderschapsplan. Dit plan is een document waarin alle afspraken rondom opvoeding en verzorging van je kinderen komen te staan.
Heb je vragen over het zo goed mogelijk laten verlopen van een scheiding? Neem dan eens contact met ons op, dan helpt NetjesScheiden je op weg met het goed laten verlopen van de scheiding.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.