Zo overleef je Valentijnsdag als je in een scheiding ligt

door | 8 feb, 2022 | Actueel

Elk jaar op de 14e van februari, is het Valentijnsdag. De afgelopen jaren wordt Valentijnsdag op steeds meer plekken gevierd, en spelen merken, winkels en restaurants ook in op de hype rondom de dag die eigenlijk bedoeld is om je geliefde extra aandacht te geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of een kaart. Maar wat nou als je geen relatie hebt, of nog erger; in een scheiding ligt?

In deze blog lees je informatie over Valentijnsdag, en waarom het beter is om geen relatie te hebben dan een slechte relatie. Ook geven we je vijf tips hoe ook jij een leuke Valentijnsdag hebt zonder relatie of zelfs tijdens een scheidingsperiode.

 

Het ontstaan van Valentijnsdag

Over het ontstaan van deze dag van de liefde zijn er meerdere verhalen. Er wordt gedacht dat de oorsprong ligt bij Sint-Valentijn: een jonge romein die gemarteld werd, maar weigerde zijn christendom op te geven. Het verhaal gaat dat Sint-Valentijn op 14 februari 269 na Christus is gestorven en een dag voor zijn executie een afscheidsbrief heeft achtergelaten. Deze brief was geschreven voor een dochter van een medegevangene waarop Valentijn verliefd was geworden, en hij sloot de brief af met de woorden: ‘Van jouw Valentijn’.

 

Beter geen relatie, dan een slechte relatie

Heb jij wel eens meegedaan aan de Valentijnsgekte, terwijl je relatie al niet meer was wat het hoorde te zijn? Voor buitenstaanders leek het alsof jullie hét liefdeskoppel waren, maar niets bleek minder waar. Ondanks alle lieve woordjes op en rondom Valentijn, is een echte perfecte liefdesrelatie zoals die van Sint-Valentijn ver te zoeken. 

Geen rozen, geen chocola en geen romantisch avondje naar je favoriete restaurant: vaak wordt gezegd dat Valentijnsdag saai is voor een vrijgezel. Als jij dat ook zo voelt ben je in ieder geval niet alleen, want er zijn steeds meer vrijgezellen in Nederland. Alles bij elkaar zijn er in ons kleine landje maar liefst 1,23 miljoen vrijgezelle mannen en 1,7 miljoen vrijgezelle vrouwen.

Steeds vaker wordt er door deze vrijgezellen gezegd ‘beter geen relatie, dan een slechte’. Want waar het vroeger normaal was om bij elkaar te blijven, ook als je ontevreden was of slecht werd behandeld, durven steeds meer mensen nu voor zichzelf te kiezen! 

 

Tips om je niet door Valentijnsdag af te laten leiden bij een scheiding

In het begin van je relatie met je ex-partner, was Valentijnsdag misschien dé dag om elkaar te laten weten hoe blij je met elkaar was. Nu je in scheiding ligt of gescheiden bent, kan alleen al denken aan Valentijnsdag je verdriet doen. 

Op zulke momenten kan het lastig zijn om logisch na te blijven denken over je scheiding. Laat je beslissing niet beïnvloeden door nostalgische gevoelens aan vroeger, of een partner die onverwachts voor de deur staat met een romantisch cadeau om op je gevoelens te werken. Denk aan de reden waarom je in eerste instantie hebt besloten te scheiden.

 

Tip 1: Laat je niet beïnvloeden door emoties 

Laat je in de maand februari – en met name op Valentijnsdag – niet afleiden door over romantiek te praten en alles wat daarbij hoort. Tijdens je scheiding, moeten er moeilijke beslissingen worden genomen. Deze beslissingen zijn van invloed op jezelf, je toekomst en het eventuele welzijn van jullie kinderen. Het nadenken over romantiek kan ervoor zorgen dat je gaat twijfelen en beslissingen maakt waar je later spijt van hebt.

Tip 2: Praktisch denken 

Je kan op verschillende manieren het emotionele nadenken uitschakelen en het praktische en financieel denken aanzetten. Praktisch- en financieel denken is belangrijk wanneer je in scheiding ligt met je partner. Het onder controle kunnen houden van je emoties, zal op lange termijn de scheiding en je eigen welzijn ten goede komen. 

Tip 3: Sporten, sporten en nog eens sporten

Wanneer je jezelf werkt in het zweet, komt het stofje ‘endorfine’ op gang. Endorfine staat bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon. Dit hormoon kan binnen een minuut een stress-reactie stilleggen. Daarnaast verhoog je verder het gehalte aan serotonine. Serotonine is belangrijk voor je humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Zeker als je in scheiding ligt of tegen Valentijnsdag opzit, is sporten belangrijk!

Tip 4: Deel je liefde met vrienden en familie

Valentijnsdag draait om de liefde, en dat kan net zo goed liefde voor een beste vriend, vriendin, familieleden en je kinderen zijn. Gebruik Valentijnsdag om hen te laten zien dat je om ze geeft! Ga bijvoorbeeld samen uit eten, of neem je kinderen mee naar een pretpark.

Tip 5: Schakel de hulp van professionals in

Merk je dat je moeite hebt om je emoties niet de overhand te laten nemen tijdens je scheiding? Netjes Scheiden heeft speciaal voor jou een checklist scheiden gemaakt zodat je belangrijke zaken niet over het hoofd ziet. Heb je behoefte aan hulp bij echtscheiding en iemand die jou helpt om rationele beslissingen te nemen? Schakel dan een mediator in, die jullie helpt om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. 

 

Heb je verder nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Samen kijken we naar de juiste oplossing voor jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.