Alimentatie – Bijstand en Alimentatie
Niemand hoopt dat het gebeurt, maar na een scheiding kan het voorkomen dat je in de bijstand terecht komt. Dit heeft gevolgen voor de alimentatie, zowel wanneer je als alimentatie-ontvanger in de bijstand komt als wanneer je als alimentatie-betaler in de bijstand komt. Op dat moment is het handig om opnieuw te kijken naar de alimentatie. Wij helpen jou dan met het traject: nazorg bij scheiding.
Alimentatie-ontvanger komt in de bijstand
Wanneer je alimentatie ontvangt van je ex-partner en vervolgens een bijstandsuitkering aanvraagt, worden deze bedragen met elkaar verrekend. Als je binnen 12 jaar na de scheiding een bijstandsuitkering aanvraagt, zal de Sociale Dienst deze voor zover mogelijk verhalen op je ex-partner. Hij of zij betaalt dus in feite jouw bijstandsuitkering, voor zover zijn of haar draagkracht dat toelaat. Het overige deel wordt aangevuld door de Sociale Dienst. Als je ex-partner niet genoeg draagkracht heeft om partneralimentatie te betalen, krijg je van de Sociale Dienst een volledige bijstandsuitkering.
Alimentatie-betaler komt in de bijstand
Het is uiteraard ook mogelijk dat de alimentatiebetalende partner in de bijstand terecht komt, bijvoorbeeld omdat deze zijn of haar baan verliest. Ook dat heeft gevolgen voor de alimentatie. De hoogte van de alimentatie die je betaalt, is afhankelijk van je draagkracht. Wanneer je in de bijstand terecht komt, is deze draagkracht dus weggevallen en ben je niet meer in staat om alimentatie te betalen. De alimentatie zal in de meeste gevallen dan ook herzien worden door de rechter. Maar let op: totdat je afspraken hebt gemaakt met je ex-partner of totdat de rechter uitspraak heeft gedaan, moet je de alimentatie nog wel betalen. Indien je in de bijstand terecht komt, is het dus van belang om dit zo snel mogelijk te bespreken.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.