Alimentatie – Duur

 

De duur van de alimentatie is afhankelijk van hoe lang het huwelijk of het geregistreerd partnerschap tussen jou en je ex-partner geduurd heeft. Wij kunnen jou helpen met het berekenen van de alimentatie en om hier afspraken over te maken. 

Maximaal 5 jaar

Zijn jij en je ex-partner maximaal 5 jaar getrouwd geweest of heeft jullie geregistreerd partnerschap maximaal 5 jaar geduurd en hebben jullie geen kinderen gekregen? Dan is de maximale duur van de alimentatie gelijk aan de duur van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. De rechter kan ook een andere termijn vaststellen, maar de duur van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is altijd het maximum.

Langer dan 5 jaar en / of jullie hebben samen kinderen

Als jullie huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd, of als jullie samen kinderen hebben, is de maximale duur van de alimentatie 12 jaar. De rechter kan ook hier een andere termijn vaststellen, maar 12 jaar is het maximum.

Duur van de kinderalimentatie

De duur van de kinderalimentatie staat los van hoe lang jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd. De kinderalimentatie moet altijd minimaal betaald worden totdat het kind 18 jaar oud is.

Ex-partner heeft een nieuwe relatie

Het aangaan van een nieuwe relatie kan de duur van de alimentatie verkorten. Als je ex-partner een nieuwe relatie aangaat en daarbij gaat samenwonen of opnieuw gaat trouwen, eindigt de alimentatie meteen. Ook indien deze relatie weer verbroken wordt, heeft je ex-partner niet opnieuw recht op alimentatie van jou. In dit soort situaties is een check en herberekening handig. Wij helpen jou met deze nazorg

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.