Alimentatie – Niet Betalen

Als je alimentatie ontvangt van je ex-partner, maak je onderling afspraken over de betaling hiervan. Het meest gebruikelijk is dat je ex-partner maandelijks de alimentatie op jouw rekening stort. De hoogte van deze alimentatie kan je door ons laten berekenen en wij kunnen jou helpen met de afspraken. Het kan echter gebeuren dat je ex-partner om wat voor reden dan ook de alimentatie niet meer betaalt. In dat geval kun je de hulp inschakelen van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Dit bureau kan de alimentatie vervolgens voor je innen bij je ex-partner.

Onder welke voorwaarden kun je terecht bij het LBIO?

Je situatie moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen, om door het LBIO opgepakt te kunnen worden:

  • De hoogte van de alimentatie is door de rechter bepaald
  • Je ex-partner heeft een betalingsachterstand van minimaal 1 maand
  • De betalingsachterstand is minimaal 10 euro
  • De achterstand is niet ouder dan 6 maanden
  • Je ex-partner is op de hoogte van het rekeningnummer waarop hij of zij de alimentatie kan overmaken

Hoe gaat de inning in zijn werk?

Na het indienen van je aanvraag bij het LBIO, verzoekt het bureau je ex-partner om de alimentatie te betalen. Als je ex-partner gehoor geeft aan deze oproep, zijn er geen verder gevolgen. Wanneer dit niet het geval is, zal het LBIO de alimentatie bij je ex-partner innen en vervolgens uitkeren aan jou. Dit kan het bureau onder andere doen door beslag te laten leggen op het salaris van je ex-partner. Bovendien moet je ex-partner ook de kosten hiervan betalen. Wanneer jij inning aanvraagt bij het LBIO, zijn hier voor jou geen kosten aan verbonden. Het aanvragen van de inning kan online gedaan worden.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.