Wat kost een advocaat bij scheiding?

Voor een scheiding heb jij een advocaat nodig. De advocaat zorgt ervoor dat jouw verzoek wordt ingediend bij de rechtbank. De kosten voor een echtscheiding verschillen per advocaat. Er bestaan geen vaste tarieven dus de advocaten mogen zelf bepalen wat ze vragen voor hun geleverde diensten. Er zijn landelijke instanties die jou kunnen begeleiden voor nog geen €100 per persoon. Daarentegen zijn er ook instanties die dit tarief per uur incasseren.

Wanneer je samen naar een advocaat gaat, ligt het gemiddelde uurtarief rond de €175 per uur. In dat geval komt jouw scheiding naar schatting uit op een totaalbedrag van ongeveer €2500. Indien jij je in een enorm ingewikkelde scheiding bevindt, zal jouw advocaat daar meer uren aan besteden, waardoor het totaalbedrag gemakkelijk kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Wat is het verschil tussen een mediator en advocaat?

Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze gemaakte afspraken op papier zetten om de scheiding te voltooien. De situatie waar jij je in begeeft, is bepalend voor de keuze tussen mediator en advocaat. Is het nog mogelijk voor jou om samen met jouw ex-partner duidelijke afspraken te maken? Dan gebeurt dit meestal onder begeleiding van een mediator. Wanneer communicatie door middel van advocaten gewenst is kunnen deze worden ingeschakeld. Met hun bemiddeling kunnen duidelijke afspraken gemaakt worden waar beide partijen tevreden mee zijn.
Het grootste verschil tussen een mediator en een advocaat is dat een advocaat meestal voor één partij werkt. De mediator werkt voor beide partijen samen. In veel gevallen valt de mediator vele malen goedkoper uit dan de advocaat. Het proces van de mediator is doorgaans van kortere duur, waardoor de kosten lager uitvallen.

Tegemoetkoming in kosten voor scheiding

Er bestaan tegemoetkomingen voor de kosten die een scheiding met zich meedraagt. De overheid dekt namelijk een deel van de kosten voor de rechtsbijstand of mediation. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. De advocaat die jou begeleidt in het scheidingsproces vraagt namens jou subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Nadat je bent gescheiden kunnen er meer toeslagen voor jou wijzigen. Wanneer je kinderen hebt die bij jou komen wonen, ben jij degene die recht heeft op de kinderbijslag. Ook wordt er bij toeslagen zoals huursubsidie gekeken naar het totale inkomen. Aangezien dit in de meeste gevallen halveert, is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan de Belastingdienst. Zij berekenen aan de hand van je nieuwe toetsingsinkomen jouw toeslagen.

Heb jij een rechtsbijstandsverzekering afgesloten?

Met een kleine maandelijkse bijdrage kun je je laten verzekeren voor wanneer je juridische vragen hebt. Ook wanneer je graag een team van juristen en advocaten achter de hand hebt is het handig om jezelf te laten verzekeren. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is de kans groot dat de kosten voor een scheiding gedeeltelijk of in zijn geheel worden gedekt door de desbetreffende verzekeraar.

Hoe kun jij de kosten verlagen?

In een scheiding ben je vaak de meeste kosten kwijt aan een advocaat. Hierop kun je echter goed bezuinigen. Jij kunt vooraf een vast bedrag afspreken voor de diensten van de advocaat. Daarnaast worden advocaten per uur betaald en is het daarom aan jou om zo goed mogelijk voorbereid op pad te gaan. Om kosten te drukken kun je het best zorgen dat alle afspraken en het papierwerk omtrent de financiën op orde zijn. De advocaat moet meerdere documenten inzien. Hierbij moet je denken aan papieren zoals het trouwboekje of de samenlevingsovereenkomst, een overzicht van uw bankrekeningen en de ziektekostenverzekeringen van beide partners. De advocaat kan je het snelst bijstaan wanneer jouw financiële situatie zo concreet mogelijk is weergegeven. Als je al deze zaken goed op orde hebt, kun je de kosten van jouw scheiding zoveel mogelijk beperken.
600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.