Einde samenwonen zonder samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een contract dat je op kunt stellen als je gaat samenwonen of al samenwoont met een partner, vriend, familielid of andere huisgenoot. In dit contract kun je afspraken opschrijven over het samenwonen en over wat er gebeurt als jullie niet meer samen willen wonen. Je kunt dit contract op laten stellen door een notaris om er zo een notarieel samenlevingscontract van te maken. Sommige hypotheekaanbieders eisen dit bij het afsluiten van een hypotheek.

Als je geen samenlevingscontract hebt gemaakt en besluit niet langer samen te willen wonen, moeten er op dat moment nog veel afspraken gemaakt worden. De verdeling van spullen en wie er in de woning mag blijven wonen, zijn de belangrijkste afspraken. De deskundigen van NetjesScheiden kunnen je helpen om deze beslissingen over huis en hypotheek op een goede manier te maken.

 

Welke afspraken staan in een samenlevingscontract?

In grote lijnen zijn de afspraken in het samenlevingscontract te verdelen in twee categorieën; afspraken die tijdens het samenwonen aan bod komen en afspraken in het geval dat jullie uit elkaar gaan. In de eerste categorie kun je denken aan de verdeling van de kosten van de koop- of huurwoning, boodschappen en andere levensbehoeften. Ook afspraken rondom het gebruik van eventuele gezamenlijke bankrekeningen kun je opnemen in het contract. Mochten jullie kinderen hebben, kan je ook afspraken maken over de kosten van het verzorgen en opvoeden van de kinderen.

Bij afspraken over het uit elkaar gaan kun je denken aan de verdeling van alle spullen die jullie hebben. Daarnaast kun je afspraken maken over wat er met de woning gebeurt zodra jullie uit elkaar gaan. Kan één iemand hierin blijven wonen en hoe gaan jullie om met eventuele winst of schuld bij een koopwoning. Er zijn voordelen bij het afsluiten van een samenlevingscontract. Zo is het belangrijk voor het ontvangen van partnerpensioen. In deze gevallen moet je het door een notaris op laten maken.

 

Geen afspraken en stoppen met samenwonen

Een moeilijke situatie kan ontstaan als je niet getrouwd bent, geen geregistreerd partnerschap hebt en ook geen afspraken in een samenlevingscontract hebt. Je zult het dan samen eens moeten worden over de verdeling van de bezittingen en hoe er omgegaan wordt met de woning. Het verschilt natuurlijk per situatie hoe moeilijk het is om deze afspraken op een goede manier te maken.

Er zijn een aantal wettelijke verplichtingen waar jullie je aan moeten houden bij het uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract. Zo moeten er bij kinderen afspraken gemaakt worden over hoe deze kinderen verzorgd en opgevoed worden. Daarvoor moet een ouderschapsplan opgesteld worden. Dit is een verplicht plan dat je in de toekomst helpt om elkaar aan afspraken te houden. Het kan moeilijk zijn om zonder hulp dit plan op te stellen met realistische afspraken. Je kunt hiervoor verschillende soorten hulp inroepen.

Zo kun je gebruik maken van juridische hulp. NetjesScheiden heeft veel ervaring met de regels rondom het verdelen van bezittingen, de zorg voor kinderen en afspraken over woningen. Je kunt dus hulp krijgen zodat je inzicht krijgt in wat je allemaal moet doen om goed uit elkaar te gaan. Mocht je dan nog moeite hebben met de gesprekken die tot afspraken moeten leiden, dan kun je een mediator inschakelen die de gesprekken voor je zal leiden. De mediator neemt een onpartijdige rol in en zal de wensen van jullie aanhoren en bedenken hoe deze eisen het dichtst bij elkaar kunnen laten komen.

Een samenlevingscontract vervalt als je besluit om te gaan trouwen of samen een geregistreerd partnerschap aangaat. De afspraken die je gemaakt hebt, zal je in deze gevallen opnieuw moeten overwegen. Zodra je een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, krijg je te maken met een wettelijke verdeling van de gemeenschap van goederen. Mocht je in het samenlevingscontract afspraken gemaakt hebben waar je nog steeds achter staat, kun je deze wel op laten nemen in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Zo hoef je niet meteen afstand te doen van de voorwaarden waarop jullie bij elkaar zijn.

Uit elkaar zonder samenlevingscontract

Eerlijk en netjes uit elkaar gaan. Wij helpen jullie graag!

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.