Huis verdelen bij scheiding

Als je getrouwd bent en je hebt een koopwoning dan is deze in veel gevallen eigendom van beide partners. Alleen onder huwelijkse voorwaarden zal het huis en de inboedel bij een scheiding verdeeld worden zoals door de notaris in de voorwaarden is vastgelegd. In de andere gevallen hebben zijn beide partners voor de helft eigenaar van de woning. In dat geval moet de waarde van de woning precies verdeeld worden.

De waarde van een huis moet verdeeld worden onder beide partners. Als jullie besluiten het huis te verkopen is dit eenvoudig te doen. De waarde die overblijft na het betalen van de resterende hypotheekschuld is het bedrag dat onder jullie beiden verdeeld moet worden. Als één van de partners echter in het huis wil blijven wonen moet hij de ander uitkopen en hetzelfde bedrag overmaken naar de partner die de woning verlaat. NetjesScheiden helpt je graag met alle vragen op het gebied van jullie huis

 

Hoe moet ik een partner uitkopen?

Doordat jullie beiden recht hebben op de helft van de woning, zal je samen een beslissing moeten maken over wat er met de woning gaat gebeuren. Als één van jullie in het huis blijft wonen, zal diegene de andere partner uit moeten kopen. Dit kan door te berekenen of er sprake is van een overwaarde of een restschuld. Ondanks dat het huis niet verkocht wordt, zal je het toch moeten laten taxeren. Zo weet je ongeveer voor hoeveel het huis verkocht zou worden als je daar wel toe had besloten.

Door die waarde, beter bekend als de vrije verkoopwaarde, te weten kun je uitrekenen wat het verschil is met je resterende hypotheekschuld. Bij een hogere waarde dan schuld spreek je over overwaarde en in de omgekeerde situatie is er sprake van een restschuld. Bij overwaarde betaalt de partner die in het huis blijft wonen de helft van deze overwaarde aan de vertrekkende partner. Bij een restschuld betaalt juist de partner die vertrekt de helft van deze schuld aan de partner die in het huis blijft wonen.

Het kan zijn dat dit om redelijk hoge bedragen gaat die niet eenvoudig te betalen zijn. Je kunt hiervoor contact opnemen met een financieel adviseur om samen te kijken wat er mogelijk is. Zo zou het kunnen zijn dat je bij het oversluiten van de hypotheek naar de partner, die voortaan in het huis woont, juist kiest voor een nieuwe hogere hypotheek. Dit kun je doen zodat je meteen de helft van de overwaarde kan betalen en de vertrekkende partner uit kan kopen.

 

Hoe gaat het na de scheiding met de woning?

Het is van je situatie afhankelijk hoe je verder omgaat met de vaste lasten van de woning. Als één van de partners in de woning blijft wonen die alle vaste lasten zelf kan betalen hoeven er geen afspraak gemaakt te worden. Deze kan de lasten en het eigenaarschap van het huis volledig op zich nemen. Het kan essentieel zijn om goed met elkaar in contact te blijven over de woning. Zo kun je dichter bij elkaar komen qua afspraken en kan het zijn dat één van de partners enige coulance geeft voor betalingen.

Zo kun je bijvoorbeeld besluiten dat het uitkopen van de partner niet in één keer hoeft, maar in termijnen of op een later moment betaald kan worden. Zo maak je het eenvoudiger voor één van de partners om te blijven wonen in het huis en kom je minder snel in de situatie waarin het huis verkocht moet worden.

Omdat er veel financiële consequenties zijn voor je keuzes rondom het huis is het handig om dit zo goed mogelijk in kaart te brengen. Met professionele hulp van NetjesScheiden kun je een goed overzicht krijgen in de mogelijkheden, toegepast op jullie specifieke woonsituatie. Zo kun je ook alvast kijken naar eventuele kinder- of partneralimentatie. Door deze berekeningen alvast mee te nemen in de vaste lasten krijg je daar een duidelijker beeld van en kun je beter een beslissing nemen. Het is ook mogelijk om de alimentatie een rol te laten spelen in het uitkopen van een partner. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het uitkoopbedrag te verhogen en de alimentatie te verlagen zodat het beter te betalen is voor de partner die in het huis blijft wonen.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.