Scheiden en samen blijven wonen

Elke scheiding is anders en bij elke scheiding zijn er verschillende belangen en wensen. Het kan zijn dat je besloten hebt om te gaan scheiden maar het moeilijk vindt om het huis en je partner te verlaten. In die situatie kun je besluiten om, al dan niet tijdelijk, samen te blijven wonen met de partner waarmee je gaat scheiden. Hoe gaat dit en over welke zaken moet je goede afspraken maken?

Door uit elkaar te gaan in een scheiding zal je al snel denken dat je ook niet meer samen kan wonen. Bij veel scheidingen zal dit ook het geval zijn. Toch kan het zijn dat je om wat voor reden dan ook geen ander huis kan vinden of niet weg kan uit de koopwoning. Je kunt dan ondanks je scheiding nog bij elkaar blijven wonen. Naast de emotionele gevolgen heeft deze beslissing ook de nodige gevolgen voor je financiële situatie.

 

Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis? Bekijk dan hier onze dienst ‘Wonen en Scheiden’. Met deze dienst kies je voor begeleiding van zowel een scheidingsexpert als een hypotheekadviseur die samen zorg dragen voor jullie echtscheidingsconvenant.

 

Wat gebeurt er als we samen blijven wonen?

Bij de meeste scheidingen kom je voor grote beslissingen te staan als je samen een afspraak moet gaan maken wat er met de gezamenlijke woning gaat gebeuren. Door bij elkaar te blijven wonen zorg je ervoor dat je hier (nog) geen besluit over hoeft te nemen. Als je gaat scheiden zorg je ervoor dat je financieel niet meer afhankelijk van elkaar bent en een eigen verantwoordelijkheid neemt. Als je samen blijft wonen blijf je wel toeslagpartners van elkaar. Zo heb je vaak minder recht op toeslagen.

Ook hier is weer de specifieke situatie belangrijk voordat er advies gegeven kan worden. Het kan zijn dat één van de partners veel verdient en de ander niet. Door dan financieel onafhankelijk van elkaar te worden door de scheiding maar wel bij elkaar te blijven wonen, kan het zijn dat de partner die minder verdiend het financieel aanzienlijk moeilijker krijgt. Deze partner zou zonder het samenwonen misschien wel recht hebben op bepaalde toeslagen, terwijl hij of zij daar in deze situatie geen aanspraak op maakt.

Het besluit om bij elkaar te blijven wonen kan dus veel meer gevolgen hebben dan je in eerste instantie zou denkt. Het is verstandig om de toekomst in kaart te brengen en voor beide partners duidelijk te hebben hoe hun financiële situatie er uit gaat zien. Zo kun je met elkaar afspraken maken zodat het samenwonen goed verloopt. NetjesScheiden helpt jou graag op weg samen met onze financieel adviseurs om een passende oplossing te vinden voor als je gaat scheiden met een koophuis.

 

In welke situatie kunnen we kiezen om samen te blijven wonen?

Vaak zie je dat partners die niet zeker weten of een scheiding de juiste keuze is lang bij elkaar blijven wonen. Het gaat dan om scheidingen die goed verlopen en waarbij de partners nog goed contact bij elkaar hebben. Ook zijn het vaak partners die omwille van de kinderen besluiten om in hetzelfde huis te blijven wonen zodat ze allebei, als vanouds, voor de kinderen kunnen zorgen.

Als je hebt besloten om te gaan scheiden omdat je financieel onafhankelijk van elkaar wilt zijn maar toch bij elkaar wilt blijven wonen, zijn er misschien ook nog andere opties. Zo kun je er voor kiezen om je huwelijk te veranderen en huwelijkse voorwaarden op te stellen zodat je het eerste doel bereikt zonder meteen van elkaar te scheiden. Om dit te regelen moet je een afspraak maken met de notaris en voorkom je in ieder geval voorlopig ook nog eens de gehele echtscheidingsprocedure.

Het kan ook zijn dat je het huis nog niet wilt verkopen en daarmee het financieel niet rond krijgt om een nieuw huis te zoeken voor één van de partners. Het is handig om in deze situatie een afspraak te maken met een financieel adviseur om te kijken wat er mogelijk is. Deze kan de financiële situatie van jullie beiden inschatten. De adviseur zal aangeven of het mogelijk is om bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek af te sluiten zodat één van jullie de andere partner kan uitkopen. Zodra je gaat scheiden heb je voor het afsluiten van een hypotheek minder strenge regels dan normaal gesproken. Probeer je hierin goed te verdiepen zodat je geen mogelijkheden over het hoofd ziet en denkt dat je aan elkaar verbonden moet blijven terwijl dit misschien niet nodig is.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.