Het overnemen van de hypotheek door het uitkopen van jouw ex-partner

Veel echtparen delen hun bezittingen als zij besluiten samen te wonen. Naast een gedeelde inboedel hebben ook veel stellen ook een gedeeld huis en een gedeelde hypotheek. Wanneer een stel besluit uit elkaar te gaan, levert dit vaak een hoop zorgen op. Er moet bijvoorbeeld een keuze gemaakt worden over of er iemand in het huis blijft wonen of dat zij allebei willen verhuizen. Natuurlijk is dit per situatie verschillend. Soms is het huis eigendom van één van de twee personen wanneer er bij een huwelijk bepaalde huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Via vraagstukken over het huis kom je al snel terecht bij de hypotheek en de aansprakelijkheid hiervoor. Er kan gekozen worden om het huis te verkopen en de hypotheek af te lossen, maar het kan ook een optie zijn om je partner uit te kopen.

 

Wat houdt het uitkopen van je partner in?

Wanneer jij en je partner samen een koophuis hebben en besluiten uit elkaar te gaan, moet de waarde van de woning verdeeld worden. Dit kan gedaan worden door het huis te verkopen en het opgeleverde bedrag te verdelen. Ook kan één van beiden besluiten in de woning te blijven wonen en de ander uit te kopen voor het bedrag waar hij of zij recht op heeft. Of dit mogelijk is, is altijd afhankelijk van de hypotheekverstrekker, de bank.

Als er plotseling nog maar één in plaats van twee personen garant staat voor de hypotheekschuld, moet deze ene persoon de bank genoeg zekerheid kunnen geven dat hij of zij wel in staat is de hypotheeklasten te dragen. Bij het uitkopen van je partner moet er, na de taxatie van de woning, rekening gehouden worden met een stijging of daling in de waarde van het huis ten opzichte van het oorspronkelijke aankoopbedrag. Stel je voor: je hebt samen met je partner een huis gekocht voor €300.000 en hebben allebei de helft bekostigd. Na 2 jaar besluiten jullie uit elkaar te gaan en jij wilt je partner uitkopen omdat jij in het huis wil en kan blijven wonen. De huidige waarde van de woning is €320.000, deze stijging in de waarde van de woning moet eerlijk worden verdeeld en dus ben jij verplicht jouw partner €10.000 te betalen om hem/haar uit te kopen.

 

Hoe kun je het uitkopen van je partner het beste aanpakken?

Mocht het voorkomen dat één van beide eigenaren van het huis de woning over wilt nemen, dan moet er allereerst een taxatie voor de waarde van de woning plaatsvinden. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over wie het huis overneemt, wanneer dit gaat gebeuren en hoe hij of zij dit gaat bekostigen. Vervolgens, nadat de nieuwe eigenaar van de woning is vastgesteld, moet de hypotheek worden overgezet op de naam van deze persoon. Deze persoon is vanaf de ingangsdatum compleet aansprakelijk voor de (betaling) van de hypotheekschuld. De volgende stap is de officiële overdracht van de woning. Dit moet ten slotte juridisch worden vastgelegd met behulp van een notaris.

 

Wat zijn redenen om te kiezen voor het uitkopen van je partner?

Als een koppel uit elkaar besluit te gaan kan dit een hoop gedoe opleveren. Vaak hebben ze samen een huis dat groter is dan een huis waar ze gescheiden in zouden wonen. Dit betekent ook dat de kosten voor het oorspronkelijke huis over het algemeen (te) hoog zijn voor één persoon. Toch besluiten veel stellen samen dat één van beide in het huis blijft wonen en daarmee de ander uitkoopt.

Afgezien van de hogere hypotheeklasten worden er op veel vlakken ook kosten bespaard. Zo hoeft er geen makelaar in te worden geschakeld voor de verkoop van het huis. Deze vraagt meestal een makelaarscourtage die een paar procent van het verkoopbedrag bedraagt. Verder zijn er minder verhuiskosten, aangezien slechts één van beide partners hoeft te verhuizen. Bovendien hoeft er geen of minder overdrachtsbelasting betaald te worden over de aankoop van een nieuwe woning.

Naast financiële voordelen zijn er ook andere voordelen. Met name in het geval van kinderen. Als er een scheiding plaatsvindt lijden (jonge) kinderen hier vaak erg onder. Ze komen terecht in een compleet nieuwe situatie en moeten vaak afwisselend bij beide ouders verblijven. Wanneer één van beide ouders in het oorspronkelijke huis blijft wonen, hebben kinderen over het algemeen een minder slechte ervaring door de scheiding. Doordat zij in ieder geval bij één van beide ouders in hun vertrouwde levensomgeving kunnen verblijven, kunnen zij makkelijker hun eigen leven voortzetten en daarmee de scheiding van hun ouders op een betere manier verwerken. Heb je tijdens je scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een hypotheekadviseur als een scheidingsexpert? NetjesScheiden helpt jou graag met alle vragen over scheiden en een koophuis.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.