Nieuwe hypotheek na scheiding

Bij een scheiding moet er een besluit gemaakt worden over wat er moet gebeuren met een woning. Als jullie samen een koopwoning hebben moet je afspreken of er iemand in die woning blijft wonen of dat het huis bijvoorbeeld verkocht wordt. In beide gevallen maken jullie beide aanspraak op de helft van de waarde van het huis. Zodra je een besluit hebt genomen moet je om tafel met de financieel adviseur om te kijken naar de gevolgen van deze beslissing.

Als één van jullie in de woning blijft wonen moet er iets met de hypotheek gebeuren. De hypotheek moet op naam komen te staan van degene die in het huis blijft wonen. Om dit te regelen moet je met de financieel adviseur in gesprek om te kijken naar de financiële mogelijkheden. Deze adviseur zal kijken naar de aangeleverde documenten van jullie en de financiële situaties van jullie beiden beoordelen en tot een voorstel komen voor een nieuwe hypotheek. NetjesScheiden helpt jou graag door een gesprek met een financieel adviseur aan te bieden naast een normale echtscheidingsprocedure. Wij geven jou graag een antwoord voor al jullie vragen over het huis.

 

Wat moet er gebeuren voordat de hypotheek overgedragen kan worden?

Er zijn een aantal stappen die genomen moeten worden voordat de hypotheek definitief van twee partner naar één partner overgedragen kan worden. Eerst moet de waarde van het huis bepaalt worden. Dit bedrag kan flink verschillen met de hoogte van de koopsom. Deze waarde kun je laten bepalen door een taxateur. Je zult bijvoorbeeld samen een duidelijke afspraak moeten maken over welke taxateur je hiervoor benaderd, of je meerdere taxateurs benaderd en welke waarde voor jullie als definitieve waarde geldt.

Zodra dit is gedaan kun je afspraken maken over de verdeling van de waarde van het huis. Er kan hier sprake zijn van overwaarde of van restschuld. Bij overwaarde is het huis meer waard dan de resterende hypotheekschuld. Dat betekent dat wanneer het huis nu verkocht zou worden je geld overhoudt nadat de hypotheekverstrekker is afbetaald. De partner die in het huis blijft wonen moet de helft van deze overwaarde aan de andere partner betalen om deze uit te kopen.

Bij restschuld is de situatie juist andersom. De resterende hypotheekschuld is dan hoger dan dat de huidige verkoopwaarde van het huis is. Ook deze restschuld moet gelijk door jullie beiden betaald worden. Daarmee moet je als je het huis gaat verlaten dus nog een deel schuld op je nemen en afbetalen, zodat de ander in het huis kan blijven wonen. Zodra je deze stappen genomen hebt en afspraken maakt over het afbetalen van je partner, kun je de stap maken om met een financieel adviseur te gaan praten. Dit bieden wij van NetjesScheiden ook aan en helpen jou graag.

 

Hoe sluit je een nieuwe hypotheek af?

Het is mogelijk om de hypotheek aan te houden zoals die is op het moment van de scheiding. Dit betekent dat je samen de hypotheek blijft betalen terwijl er maar één van jullie in het huis blijft wonen. Dit kan een handige beslissing zijn omdat er bijvoorbeeld een restschuld ontstaat die te hoog is om te betalen door de partner die het huis verlaat. Ook kan het een ongunstige tijd zijn om het huis te verkopen en daarom besluiten de hypotheek aan te houden.

Als deze zaken niet gelden en jullie er voor kiezen dat er één van jullie in het huis blijft wonen ga je in overleg met een financieel adviseur. Wij hebben deze nu ook in huis en zij helpen jou graag. Deze zal kijken naar de financiële mogelijkheden van jullie beiden en kijken of de hypotheek eenvoudig over te dragen is of dat er meer moet gebeuren. Het kan zijn dat de overwaarde voor een dusdanig groot bedrag zorgt dat je hiervoor een nieuwe hogere hypotheek moet afsluiten om je partner daarmee uit te kunnen kopen. Als je dit doet kun je ook voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen. De belastingdienst ziet een schuld die je aan een ex-partner hebt vanwege de gezamenlijke woning ook als hypotheekschuld.

De regels voor een nieuwe hypotheek zijn bij een scheiding iets soepeler. De hypotheekverstrekker mag van een aantal gebruikelijke regels afwijken. Mocht je hypotheekverstrekker hier niet actief aan mee werken, kan het handig zijn om andere hulp te gebruiken. De deskundigen van NetjesScheiden kunnen je helpen en je meer informatie geven om bij een hypotheekverstrekker tot de juiste nieuwe hypotheek te komen.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.