Huis verkopen aan partner
Eén van de belangrijkste vragen die je aan elkaar moet stellen nadat je besloten hebt om te gaan scheiden, is de vraag wat je gaat doen met de gezamenlijke woning. Zo kun je ervoor kiezen dat één van de partners in het huis blijft wonen of dat jullie allebei op zoek gaan naar een nieuw huis en de woning verkopen. Als één van jullie in het huis wil blijven wonen zijn er nog wel enkele financiële zaken te regelen.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner. De partner moet daarmee de helft van de waarde van de andere partner kopen. Deze waarde wordt berekend op basis van de vrije verkoopwaarde en de resterende hypotheekschuld.
Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis? Met de ‘Wonen en Scheiden‘ dienst van NetjesScheiden word je in het scheidingstraject begeleid door een hypotheekadviseur en een scheidingsexpert.
Hoe verkoop ik ons huis aan mijn partner?
Het is waarschijnlijk jullie belangrijkste en meest waardevolle bezit. Daarom kan het best moeilijk zijn om snel een besluit te maken wat je met een koopwoning gaat doen. Als je besluit dat één van de partners in de woning blijft wonen, dan moet deze de andere partner uitkopen. Het kan zijn dat je andere afspraken gemaakt hebt bij het huwelijk. Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan staan in die voorwaarden ook welk bezit gemeenschappelijk is. Als je geen afspraken hebt gemaakt over het eigenaarschap van een woning hebben jullie allebei recht op de helft van de waarde van de woning.
In de tijd dat jullie samen zijn geweest en in de woning hebben gewoond, hebben jullie waarde opgebouwd. Door maandelijkse hypotheeklasten te betalen, heb je een deel van de schuld die je op de woning had afgelost. De waarde die jullie hebben opgebouwd is eenvoudig te berekenen door de woning te laten taxeren. Bij deze taxatie wordt de vrije verkoopwaarde bepaald, dit is het bedrag dat je nu voor de woning zou kunnen krijgen als je deze verkoopt. Als de vrije verkoopwaarde hoger is dan de resterende hypotheekschuld is er sprake van overwaarde. Dit is de waarde die jullie samen hebben opgebouwd en jullie hebben hier allebei voor de helft recht op. Als juist de hypotheekschuld hoger is dan de vrije verkoopwaarde, spreek je over restschuld of onderwaarde. Ook dit hebben jullie samen opgebouwd en hier zijn jullie beide voor de helft verantwoordelijk voor.
Doordat je de woning hebt laten taxeren en op de hoogte bent van je huidige situatie rondom je hypotheek, kun je een beslissing maken. Bij het uitkopen van een partner kan het om veel geld gaan. Je kunt hierover afspraken maken met de vertrekkende partner, zodat je dit niet in één keer over hoeft te maken als dit niet mogelijk is. Kun je geen goede regeling treffen, dan kun je bij de hypotheekverstrekker een hogere hypotheek aanvragen. Je moet sowieso rond de tafel met de hypotheekverstrekker om de hypotheek in plaats van op beide namen nu op één naam te laten zetten. Als je met een hoge overwaarde zit kun je de hypotheek verhogen, zodat je de helft van de waarde meteen uit kan betalen aan de andere partner. De hypotheekverstrekker kan hier sneller in meegaan omdat de regels voor een hypotheek soepeler zijn voor mensen die net gescheiden zijn.
Het zijn belangrijke beslissingen die je het best in goed overleg kan nemen. Zo sta je allebei achter de gemaakte afspraken en kun je elkaar hierop aanspreken als in de toekomst één van de partners zich niet aan de regels houdt. Om hier hulp bij te krijgen, kun je gebruik maken van de professionals van NetjesScheiden. Wij helpen jou graag om alle afspraken over de woning op te stellen.
Ook na de verkoop zijn er nog een aantal dingen die geregeld moeten worden. Zo moet er een akte van verdeling komen die ervoor zorgt dat de woning ook op naam komt van de juiste partner, zodat deze verantwoordelijk wordt voor de betaling van de hypotheek. Om deze akte van verdeling op te laten stellen moet je een afspraak maken met een notaris. Ook kan het lastig zijn om de hypotheek rond te krijgen voor de partner die in de woning blijft wonen. Deze moet de maandelijkse lasten nu alleen gaan dragen. De hypotheekverstrekker neemt een besluit of de partner dit financieel aankan of niet.
Scheiden met koophuis?
Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.