Hoe bereid je kinderen voor op een verhuizing nav een scheiding?

Wanneer de scheiding eenmaal feit is, veranderen er opeens veel dingen. Het kan voorkomen dat er sprake is van een verhuizing, een nieuwe school, en een nieuwe dagindeling. Zoveel veranderingen zijn vaak heel moeilijk en verwarrend voor een kind. Het is dus van belang om te zorgen dat je kind goed is voorbereid. Wij helpen graag bij de begeleiding van de scheiding met kinderen

 

Zorg voor een goed ouderschapsplan

Een verhuizing houdt vaak in dat de kinderen afwisselend bij de ene ouder en de andere ouder zijn. Ze zullen eraan moeten wennen dat niet beide ouders in hetzelfde huis wonen. Een duidelijke omgangsregeling brengt hier duidelijkheid in en zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dankzij de regeling kunnen ze sneller wennen aan de nieuwe situatie. Een ouderschapsplan kan veel houvast bieden in deze situatie. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen. Er kan ook in worden vermeld hoe feestdagen en vakanties worden geregeld, wat er wordt gedaan met verjaardagen, en wie er bijvoorbeeld mee gaat naar doktersafspraken. Door alles juridisch goed en duidelijk vast te leggen, is voor iedereen helder wat de afspraken zijn. Ook hier geldt: je kind is altijd het belangrijkste in deze situatie. Vanaf 12 jaar worden kinderen ook gehoord door de rechter zodat ze de kans krijgen om aan te geven wat ze het liefste willen. Neem de wensen van je kind dus altijd als uitgangspunt in jullie beslissingen.

Een nieuw huis

Als je kinderen veel tijd door gaan brengen in een nieuw huis, kan het fijn zijn om ze erbij te betrekken. Dit doe je door ze van tevoren het huis te laten zien en rond te lopen in de nieuwe wijk. Zorg ervoor dat ze positieve associaties krijgen met de nieuwe omgeving. Je kunt ze bijvoorbeeld hun nieuwe kamer laten zien en deze samen inrichten. Door ze een slaapkamer zelf te laten inrichten wordt de nieuwe plek een plek waar ze naar uitkijken en die gevuld is met leuke dingen. Ook wanneer je zelf niet enthousiast bent over de verhuizing, is het raadzaam deze toch als positief te laten overkomen bij je kinderen. Het is voor kinderen makkelijker om te wennen aan een nieuwe plekken als dit wordt gebracht als een positieve nieuwe stap.

 

Een veilige thuisbasis

Veel kinderen hebben hun kleding en spullen bij één ouder liggen, en nemen deze mee als ze naar de andere ouder gaan. Dit kan zorgen voor een hoop stress en het gevoel nergens thuis te zijn. Als het mogelijk is, kun je er het beste voor kiezen om in beide huizen in ieder geval enkele setjes kleding en speelgoed te hebben liggen. Zo heeft je kind niet telkens het gevoel weer te moeten ‘logeren’ bij de andere ouder. De vertrouwde rituelen en spullen kunnen er enorm aan bijdragen om je kind te laten wennen in de nieuwe omgeving. Er is wellicht een nieuwe buurt en nieuwe school, maar vertrouwde knuffels en voorleesboekjes zijn er nog steeds.

Een nieuwe school

Lukt het niet om dicht bij elkaar te blijven wonen? Helaas komt het soms voor dat de verhuizing naar een stad verder weg plaats vindt. Als je kinderen mee verhuizen, moeten ze een nieuwe school vinden. Als het mogelijk is, probeer je kinderen dan niet midden in het jaar naar een nieuwe school te sturen. Dit maakt het vaak moeilijker om te wennen. Informeer voor je gaat verhuizen naar de scholen in de buurt en ga er samen met je kind heen om alvast te kijken. Houd er ook rekening mee dat er bij een verhuizing toestemming moet worden gegeven door de andere ouder.

 

Creëer routine.

Het is voor kinderen fijn om zoveel mogelijk de routine aan te houden die ze gewend zijn. De periode rondom de verhuizing is voor iedereen chaotisch, maar vooral voor kinderen. Introduceer de oude routine daarom ook zo snel mogelijk in het nieuwe huis. Door houvast te bieden wordt het voor je kind makkelijker om aan de nieuwe situatie te wennen en zich fijn te voelen op de nieuwe plek. Het helpt ook om vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen en speelafspraken te plannen. Ook hiermee laat je je kind merken dat de verhuizing betekent dat niet álles opeens verandert. Wij helpen jou graag met de begeleiding van kinderen tijdens de scheiding.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.