Hoe zorg ik voor een naamswijziging als mijn kind een dubbele nationaliteit heeft?
Als jij of je partner een andere nationaliteit dan de Nederlandse heeft, kan het voorkomen dat je kind een dubbele nationaliteit heeft. In de meeste gevallen kun je nog steeds de achternaam van je kind wijzigen als één van de ouders wel de Nederlandse nationaliteit heeft, en jullie het beiden eens zijn met de nieuwe achternaam.
Verschillende categorieën
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft naamswijzigingen ingedeeld in verschillende categorieën. Hierdoor kun je makkelijker in zien welke regels er voor jou gelden. Wanneer je kind een dubbele nationaliteit heeft valt de situatie vaak in categorie A3. Er zijn verschillende voorwaarden aan een naamswijziging in deze categorie.
Verzoek moet door de ouder
De minderjarige kan niet zelf het verzoek indienen, dit moet worden gedaan door de ouder(s) met ouderlijk gezag. Daarnaast moet het kind, naast de Nederlandse nationaliteit, nog een andere nationaliteit hebben. De achternaam die het kind volgens het recht van dat land heeft, kan het ook in Nederland krijgen. Ten derde moet er sprake zijn van ‘eenheid van naam’ binnen een gezin. Dit houdt in dat alle kinderen in een gezin dezelfde achternaam krijgen. Hoewel er geen sprake hoeft te zijn van een verplichte verzorgingstermijn, moeten beide ouders in de ouderlijke macht het wel eens zijn met de naamswijziging.
Benodigde documenten voor de aanvraag
Wanneer je kind een dubbele nationaliteit heeft, moeten er naast de standaard formulier nog een aantal extra formulier worden ingevuld. Deze documenten zijn nodig om aan te tonen dat je kind daadwerkelijk meerdere nationaliteiten heeft. Je hebt in dit geval de volgende documenten nodig:
- Een kopie van de officiële documenten waaruit de nationaliteiten van het kind blijken.
- Een kopie van het paspoort waarop de gewenste nieuwe achternaam van het kind staat
- Een recentelijk afgegeven afschrift van de geboorteakte van het kind voor wie naamswijziging wordt aangevraagd. Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
- Een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de aanvrager(s)
- Een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de minderjarige voor wie een naamswijziging wordt aangevraagd.
- Een Instemmingsverklaring van degene van wie de achternaam wordt
gevraagd. Dit kan de ouder, pleegouder, of nieuwe partner zijn. Daarnaast is er een kopie van een paspoort of identiteitsbewijs geëist.
Procedure voor kinderen ouder dan 12
Is je kind ouder dan 12? Dan moet hij of zij het ook eens zijn met het veranderen van de achternaam, én met de nieuwe naam. Dit moet ook aangetoond kunnen worden. Je doet dit door de ‘verklaring instemming minderjarige’ in te laten vullen door je kind. Met dit formulier geeft je kind aan dat hij akkoord gaat met de naamsverandering. De verklaring kun je vinden op de website van Justis. Deze voeg je bij de andere documenten en stuur je mee met de aanvraag.
Naam wijzigen van kinderen vanuit het buitenland
Wil je de naam van je kind wijzigen vanuit het buitenland? Ook dat is in de meeste gevallen mogelijk. Je kunt het verzoek tot naamswijziging dan ook gewoon in Nederland indienen. Er wordt ook nu een onderzoek uitgevoerd. Dit wordt in dit geval echter gedaan door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, of door de autoriteiten van het land waar je woont. Als één van de belanghebbenden in het buitenland woont, wordt hij of zij gehoord door de Nederlandse vertegenwoordiging in dit land. Wanneer een deel van het onderzoek in het buitenland plaats moet vinden, duurt het onderzoek natuurlijk langer. De behandeltermijn van de aanvraag duurt in Nederland vaak maximaal 20 weken. In het buitenland kan dit daarentegen makkelijk meer dan een half jaar duren. De totale procedure van een naamswijziging duurt gemiddeld 9 maanden. Wanneer het onderzoek in het buitenland plaatsvindt duurt de totale procedure aanzienlijk langer.
Als je in het buitenland woont, of je kind officiële documenten uit het buitenland heeft, kan het zijn dat deze vervangen moeten worden. Het kan hierbij gaan om rekeningen die je hebt geopend op naam van je kind, of instanties waar je kind staat ingeschreven. Houd er rekening mee dat het erg belangrijk is dat deze naamswijziging zo snel mogelijk gebeurt. Als je het niet op tijd doorgeeft, kunnen er vervelende gevolgen zijn. Ook kan het nog moeilijker zijn of langer duren om een naam op officiële documenten te veranderen als je hier te lang mee wacht.
Kinderen en scheiden
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.