Het verloop van een scheiding
Het is nooit prettig wanneer je huwelijk niet meer werkt of je om andere redenen wilt scheiden van je partner. Er zijn veel dingen die je moet regelen om de scheiding in werk te zetten en daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over hoe je omgaat met de periode na de scheiding. Het is een juridisch proces waarbij je vaak ondersteuning nodig hebt van een juridisch specialist.
Hoe gaat een scheiding in zijn werk?
Nadat jij, je partner of jullie gezamenlijk hebben besloten om te gaan scheiden moet dit worden aangevraagd bij de rechtbank. Een advocaat zal deze aanvraag voor je moeten doen. Als je het samen eens bent kun je dit met een gezamenlijke advocaat doen. Als je het niet eens bent met je partner kunnen jullie individueel een advocaat nemen. Als eerste wordt er een verzoekschrift ingediend waarmee de scheiding officieel wordt aangevraagd. In dit verzoekschrift kun je de rechter vragen om beslissingen te nemen over bepaalde zaken.Wat gebeurt er na het indienen van het verzoekschrift?
Als jullie het met elkaar eens zijn over de scheiding en al afspraken hebben gemaakt, kan de rechtbank meteen een beslissing nemen. De beslissing krijg je in de vorm van een beschikking via je advocaat thuisgestuurd. Als jij en je partner het niet eens kunnen worden over de scheiding en de afspraken, zal de rechtbank vaak een zitting organiseren. Op deze zitting mag je aanwezig zijn en jouw kant van het verhaal toelichten. Aan het einde van de zitting zal de rechter aangeven wanneer hij een beslissing neemt. Ook in dit geval krijg je dit via je advocaat in de vorm van een beschikking thuisgestuurd. De scheiding kan daarna definitief gemaakt worden bij de burgerlijke stand. Hier wordt de beschikking van de scheiding ingeschreven in de registers. Dit moet binnen zes maanden gebeuren, anders blijft het huwelijk in de registers staan en blijf je getrouwd.Kan ik in hoger beroep bij een scheiding?
Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechtbank kun je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. De hele zaak wordt dan opnieuw bekeken en er komt een nieuwe beschikking. Als je het hier weer niet mee eens bent kun je in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. Deze bekijkt de zaak niet opnieuw maar richt zich op de procedure.Welke manieren zijn er om te scheiden?
Als je getrouwd bent en niet langer met je partner samen wil blijven leven kun je scheiden. Er zijn meerdere manieren om te scheiden. Met een echtscheiding beëindig je het gehele huwelijk en zijn er geen juridische banden meer met je partner. Bij een scheiding van tafel en bed blijf je getrouwd maar woon je niet meer bij elkaar; dit kan handig zijn wanneer je vanwege geloof niet mag scheiden of vanwege financiële redenen niet wilt scheiden. In dit geval zijn sommige gevolgen hetzelfde als bij een echtscheiding. Als laatste manier is er nog de ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Als je eerder hebt gekozen voor de scheiding van tafel en bed kun je er later nog voor kiezen om alsnog het hele huwelijk te laten ontbinden. Dit kan nodig zijn als je bijvoorbeeld opnieuw wilt trouwen. Wanneer je in staat bent om samen afspraken te maken, zijn bovenstaande soorten scheidingen ook online af te handelen.Daarnaast is het mogelijk om online te scheiden. Zoals ‘online’ al aangeeft, is deze vorm niet locatiegebonden en wordt je hier op afstand ondersteund. Wanneer jij en je ex-partner nog door één deur kunnen, is dit een makkelijke, snelle en goedkope oplossing. Via netjesscheiden.nl kun je vanaf €297 pakketten kopen. Er wordt eerst vrijblijvend advies gegeven voor de beste pakketkeuze. Daarna wordt het dossier met alle nodige documenten opgesteld. Zowel de rechtbankprocedure als het inschrijven van de scheiding bij de gemeente wordt door NetjesScheiden afgehandeld.
Waar kan de rechter over beslissen?
Zoals eerder gezegd kun je zelf vragen of de rechter een beslissing kan maken over bepaalde zaken. Dit gaat om zaken waar je samen niet uit bent gekomen. Zo kan de rechter beslissen over het gezag en de opvoeding van één of meerdere kinderen, alimentatieregelingen, hoe de spullen verdeeld worden, en hoe er omgegaan wordt met een gezamenlijk huis en andere nevenvoorzieningen. Bij de beslissingen over het gezag en de opvoeding van kinderen zal de rechter er in sommige gevallen voor kiezen om het gezag aan één van de ouders toe te wijzen. De andere ouder krijgt in dit geval altijd een omgangsregeling, zodat deze ook tijd kan doorbrengen met de kinderen. Als je het met elkaar niet eens kunt worden over het gezag en de omgang van de kinderen kan de rechter advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.