Bemiddeling bij scheiden
Een echtscheiding veroorzaakt een moeilijke periode waarin veel onzekerheid heerst terwijl er belangrijke afspraken gemaakt moeten worden. Omdat dit moeilijk en ingewikkeld is, wordt er door veel mensen gebruik gemaakt van bemiddeling. Bemiddeling zorgt ervoor dat jullie met goede afspraken in goed overleg uit elkaar kunnen gaan.
Wat doet een bemiddelaar bij een scheiding?
Het betrekken van een bemiddelaar bij een scheiding wordt ook wel mediation genoemd. De bemiddelaar zal ervoor zorgen dat er gestructureerd overleg kan plaatsvinden tussen jou en je ex-partner. Hij of zij probeert frustraties te voorkomen en bemiddelt om eerlijke afspraken te maken. Het is een jurist die communicatief vaardig is en op een onafhankelijke manier zal helpen met het voltooien van de scheiding. De bemiddelaar garandeert dat beide partners hun verhaal kunnen doen en dat er goed naar elkaar geluisterd kan worden. Er wordt ook aandacht geschonken aan de emotionele kant van het verhaal, omdat bij deze gesprekken vaak veel emoties naar boven komen. Daarnaast worden de afspraken juridisch getoetst door de bemiddelaar zodat er later hieromtrent geen problemen of vragen ontstaan.Hoe gaat een bemiddelaar te werk?
Een bemiddelaar zal in eerste instantie tijdens een intakegesprek duidelijk maken wat hij kan doen bij een scheiding. Belangrijk is dat beide partners een mediation overeenkomst tekenen waarin ze deze hulp aanvaarden en beloven actief mee te doen met de gesprekken. De gesprekken blijven vertrouwelijk, wat ook wordt vastgelegd. Daarna zal de bemiddelaar het conflict analyseren om te zorgen dat er een goed beeld is van de standpunten van beide partijen. Door een goede analyse te maken van beide standpunten kan er gerichter naar een oplossing gekeken worden. Deze oplossingen mogen door beide partijen aangedragen worden. De bemiddelaar zal ervoor zorgen dat de geboden oplossing voor beiden goed en eerlijk is. Vervolgens zal de bemiddelaar de afspraken verwerken in een convenant en het verdere proces via de advocaat in gang zetten.Wat voor afspraken kan een bemiddelaar op papier zetten?
Vooral voor partners met kinderen zal een bemiddelaar belangrijk zijn, omdat er goede afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van de zorg van de kinderen na de scheiding. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden over waar je kinderen zullen wonen en hoe de zorg en opvoeding wordt verdeeld, maar ook over financiële aspecten zoals partner- en kinderalimentatie. Bij kinderen jonger dan achttien jaar moet een ouderschapsplan gemaakt worden. In dit plan staan de eerder genoemde criteria, maar ook andere afspraken over de kinderen in mogen in het ouderschapsplan worden gezet. Als het niet lukt om zelfstandig een ouderschapsplan te maken kan de rechter je verwijzen naar een mediator. De rechter kan je hier echter niet toe dwingen. Ook bij belangrijke zaken als de verdeling van de spullen en of één van jullie beiden in het huis blijft wonen zal een bemiddelaar kunnen helpen.Wanneer kan ik kiezen voor bemiddeling in een scheidingszaak?
Een bemiddelaar is er in eerste instantie vooral voor de gevallen waarin partners het niet samen eens kunnen worden over de afspraken rondom de scheiding. Je kunt ook een bemiddelaar inschakelen als je het wel met elkaar eens bent. De bemiddelaar zal dan helpen om de gemaakte afspraken op papier te zetten en te controleren of de afspraken wel rechtsgeldig zijn. Als ervoor gekozen wordt om een mediator in te schakelen terwijl de rechtszaak al bezig was, zal deze stilgelegd worden totdat de procedure met de mediator afgehandeld is.Samenvatting
Het kan heel handig zijn om een mediator in te schakelen bij een scheiding. Het kan problemen rondom de scheiding voorkomen omdat een mediator de tijd neemt om de gesprekken in goede banen te leiden en ervoor zorgt dat hierin rekening wordt gehouden met emoties. Een mediator is niet alleen handig voor partners die er niet met elkaar uitkomen, maar ook om een scheiding een stuk makkelijker laten verlopen. De mediator kan namelijk helpen met het maken van afwegingen om vervolgens de gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten.Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.