fbpx

Rechtsbijstand scheiden

Een scheiding is niet alleen een emotioneel vervelende gebeurtenis, maar ook financieel gezien is een scheiding vaak een vervelende gebeurtenis. Met een scheiding zijn veel kosten gemoeid, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. In sommige gevallen is rechtsbijstand mogelijk.

Rechtsbijstandsverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je hier in sommige gevallen een beroep op doen als je gaat scheiden. De meeste rechtsbijstandverzekeringen richten zich echter wel vooral op conflicten rondom het werk of in het verkeer en niet zozeer op conflicten in de relationele sfeer. Dekkingen voor een scheiding zijn in de meeste gevallen dan ook bekend. Bovendien moet je vaak al langere tijd een rechtsbijstandsverzekering hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding, vaak minimaal 1 of zelfs 3 jaar. Een verzekering afsluiten op het moment dat je al weet dat je gaat scheiden, heeft dus geen zin. Voor mediation is in de meeste gevallen wel een dekking beschikbaar. Een mediator is een coach die jou en je partner helpt om samen de afspraken rondom de scheiding op papier te zetten. Dit zijn afspraken over bijvoorbeeld de woning in de kinderen. Deze afspraken worden vervolgens vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dat door de mediator ingediend kan worden bij de rechtbank. Hoe hoog de vergoeding voor mediation is, verschilt per verzekeraars. Controleer dus altijd vooraf je polisvoorwaarden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Een andere mogelijkheid om een deel van je scheidingskosten vergoed te krijgen, is gesubsidieerde rechtsbijstand. Hier kun je aanspraak op maken als jij en je toekomstige ex-partner samen maximaal 36.800 euro per jaar verdienen. Via de Raad voor Rechtsbijstand kunnen jullie dan subsidie krijgen, zodat het toch mogelijk is om te scheiden. De kosten voor de advocaat en het gerechtelijke proces worden dan voor jullie betaald. Jullie hoeven dan zelf alleen nog de griffiekosten ter hoogte van 78 euro te betalen.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.4

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.4

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.