Online scheiden: videogesprek met de mediator

We vinden het belangrijk om ervoor te zorgen dat je scheiding makkelijk en snel wordt afgerond. Maar willen hierbij ook dat je na de tijd niet met vragen blijft zitten. Daarom kun je tijdens alle stappen van het proces vragen stellen en om extra uitleg vragen. Om te zorgen dat beide partijen tevreden zijn over de scheiding wordt er een mediator ingeschakeld. Deze begeleid je tijdens het hele proces.

 

Alle expertise op 1 plek

Een scheidingsmediator is iemand die gespecialiseerd is in bemiddeling tijdens een echtscheiding. Daarnaast heeft de mediator ook kennis van juridische en financiële zaken. Dit is voor veel mensen een fijne bijkomstigheid, omdat dit betekent dat in de meeste gevallen één persoon je tijdens het gehele scheidingsproces kan begeleiden. Hierdoor hoeft de situatie niet steeds opnieuw worden uitgelegd aan verschillende experts.

Het opstellen van de mediationovereenkomst

Na het initiële adviesgesprek weet je ongeveer wat je kunt verwachten tijdens de scheidingsprocedure. Je hebt nu een idee welke documenten er moeten worden opgesteld en hoe het proces in gang gaat. Na het invullen van het klantportaal hebben jullie een overzicht van de hele situatie. Hierin staan de financiën, hypotheek, en alle zaken rondom de kinderen. Na het invullen van het klantportaal ontvang je een mediationovereenkomst. Door deze te ondertekenen ga je akkoord met de voorwaarden en word je gekoppeld aan een mediator.

 

Gesprek met beide (ex-)partners samen

De mediator plant een gesprek in met beide partners samen. Door met beide partners tegelijk (virtueel) om tafel te gaan zitten kan de dialoog tussen de partners goed gevoerd worden. Allereerst worden alle ingevulde gegevens gecontroleerd om er zeker van te zijn dat deze kloppen. Daarna gaan jullie samen langs de belangrijke zaken zoals de hypotheek en de kinderen. De mediator begeleidt jullie tijdens het gesprek en zorgt ervoor dat beide partijen tevreden zijn over de afspraken. Je kunt ten allen tijde vragen stellen aan de mediator. Het kan zelfs fijn zijn om van tevoren een lijst met vragen op te stellen. Deze kun je tijdens het gesprek bij je houden zodat je na het gesprek met een gerust hart de rest van het proces kunt doorlopen.

In sommige gevallen kan het fijn zijn om bepaalde zaken al met je partner door te spreken voordat jullie naar de mediator gaan. Door dit te doen weet je van elkaar hoe jullie over bepaalde zaken denken. Zo kun je bij een mediator direct een goed gesprek voeren en duidelijke afspraken maken. De zaken waar jullie hetzelfde over denken staan zo direct vast. Op deze manier worden misverstanden en conflicten vaak voorkomen. Er blijft zo ook meer tijd over om rustig te praten over zaken waar jullie het niet over eens zijn.

Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan

Na het gesprek stelt de mediator een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan op. Dit wordt gedaan aan de hand van alles wat is doorgesproken. De mediator deelt de opgestelde documenten, zodat jullie beiden de tijd hebben om alles door te lezen. Aan de hand hiervan kun je verschillende vragen of opmerkingen hebben. Deze kun je ergens noteren zodat je ze later aan kunt kaarten bij de mediator. 

 

Het vervolggesprek

Wanneer jullie beiden de echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan hebben doorgenomen vindt het tweede gesprek met de mediator plaats. Tijdens dit gesprek worden de opgestelde stukken besproken en is er ruimte om vragen te stellen. In dit stadium kunnen er nog aanpassingen worden gemaakt als beide partners het hier mee eens zijn.

 

Opsturen van de stukken en de afronding

Zijn beide partners het eens met de opgesteld documenten? Dan worden de stukken opgestuurd naar een advocatenkantoor. Zij nemen contact op om een verificatiegesprek te plannen. Dit gesprek dient om alle gegevens te controleren, en na te gaan of beide partijen écht zijn wie ze zeggen te zijn. De advocaten zetten de stukken door naar de rechtbank. Nadat de rechtbank beschikking afgeeft zijn de stukken definitief. Nadat ook de akte van berusting is getekend wordt de echtscheiding ingediend bij de gemeente. De scheiding is nu definitief.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.