Wat doet een mediator bij scheiding?

door | 21 jun, 2022 | Actueel

Ouders die uit elkaar gaan, zijn zich steeds meer bewust van de negatieve gevolgen van scheiden voor hun kinderen. Blijven werken aan een duurzame en gezonde relatie tussen beide ouders, is belangrijk om de negatieve gevolgen van een scheiding zo klein mogelijk te maken. Je ziet daarom steeds meer mensen kiezen voor mediation bij scheiding. 

 

In dit artikel lees je meer over het onderwerp scheiden met mediation. Er wordt antwoord gegeven op de vragen: Wat is een echtscheidingsmediator? Wat zijn de voordelen van mediation bij scheiding en hoe werkt scheiden met mediation? 

 

Wat is een echtscheidingsmediator?

Als je besluit om te gaan scheiden, ben je vrij om te bepalen of je wilt scheiden met mediation. Zeker wanneer je het samen met je ex-partner niet eens wordt over bepaalde onderwerpen, is het handig om te scheiden met mediation. Online scheiden wordt dan namelijk wat lastiger.

 

Een mediator is een derde partij die onafhankelijk te werk gaat. Samen met je ex-partner bepaal je over welke zaken je wilt praten. De rol van een echtscheidingsmediator is vooral luisteren en ondersteunen. 

 

Wat zijn de voordelen van mediation bij scheiding? 

Mediation bij scheiding kent verschillende voordelen. In 2020 kiest 41% van de scheidende stellen voor begeleiding van een mediator. In slechts 6% van de echtscheidingen heeft de rechter uitspraak moeten doen. Benieuwd naar de voordelen van een echtscheidingsmediator?

  • Meningsverschillen worden uitgesproken. Het contact na de mediation is hierdoor beter en gaat daarnaast gemakkelijker;
  • Er is vaak snel een oplossing gevonden voor een probleem;
  • Je bepaalt samen met je ex-partner wat je afspreekt tijdens de mediation;
  • De mediator kijkt naar jullie persoonlijke situatie en past hierop de te maken afspraken aan. 

 

Hoe werkt scheiden met mediation?

Als je gaat scheiden onder begeleiding van een mediator, vinden er vier gesprekken plaats: 

  • In het intakegesprek wordt alle informatie verzameld die nodig is om een dossier aan te maken. Dit kan ook wel worden gezien als een kennismakingsgesprek;
  • Het eerste mediationgesprek duurt ongeveer 2 uur. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de kern van het meningsverschil. Dit kan online of offline;
  • Voor het tweede mediationgesprek wordt ongeveer een uur gerekend. In dit gesprek wordt er gekeken naar oplossingen en afspraken voor het meningsverschil;
  • Tot slot is er het controlegesprek. Het controlegesprek duurt ongeveer 45 minuten. Hier wordt de definitieve versie van het opgestelde document met afspraken besproken. 

 

Wil je mediation bij scheiding? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie samen tot goede afspraken? Ook dan helpt NetjesScheiden! Je kan dan eenvoudig en snel online scheiden

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.