China stelt ‘afkoelperiode’ in voor koppels die willen scheiden.

door | 9 jun, 2020 | Actueel

In China zijn in 2003 de wetten rondom huwelijken versoepeld waardoor ook scheidingen makkelijker aan te vragen zijn. In 2003 waren er 1,3 miljoen Chinese koppels die een scheiding aanvroegen terwijl dat in 2019 doorgegroeid was naar ruim 4 miljoen scheidende koppels. De Chinese overheid probeert dit hoge aantal scheidingen terug te brengen.

 

Stijging in het aantal scheidingen verwacht

Veel experts verwachten dat de coronacrisis, waarbij veel koppels thuis moeten blijven en elkaar veel meer zien, voor meer scheidingen zal gaan zorgen. Waarschijnlijk is dat ook de voornaamste reden dat de Chinese overheid er voor heeft gekozen om een ‘afkoelperiode’ in te stellen voordat een scheidingsverzoek verwerkt wordt. Deze afkoelperiode is maar liefst dertig dagen. De Chinese overheid hoopt dat in die dertig dagen de koppels toch van de scheiding af zullen zien.

 

Dertig dagen afkoelen is te veel voor de chinese bevolking

Een groot deel van de Chinese bevolking is niet tevreden met de nieuwe wetten die een ‘afkoelperiode’ verplicht stellen. Eén van de meest gehoorde klachten is dat de Chinezen niet meer de volledige vrijheid hebben om te scheiden. Daarnaast vinden zij dat de Chinese overheid zich niet teveel moet bemoeien met de relaties.

 

Ook in andere landen heeft corona effect op het aantal scheidingen

Ook in andere landen zijn er flinke ontwikkelingen rondom het aantal scheidingen tijdens de corona crisis, zo geven advocaten in Israël aan dat het aantal scheidingen daar al flink aan het stijgen is en komen die signalen ook vanuit andere landen. In Nederland zijn er vooralsnog geen cijfers bekend en lijkt het nog afwachten wat het effect gaat zijn. Omdat de corona crisis voor veel werkloosheid kan zorgen en voor financieel zwaardere tijden kan het goed zijn dat het aantal scheidingen daar op lange termijn ook gevolgen van ondervindt.

Ook in Amerika maken ze zich klaar voor een flinke groei in scheidingen dit jaar. Op dit moment treft het coronavirus Amerika het zwaarst en daar is de werkloosheid nog veel harder gestegen en gaat ook het effect op de huizenmarkt veel invloed hebben op veel relaties. Op dit moment is China het eerste en enige land dat in de wetgeving iets heeft aangepast om te proberen het aantal scheidingen te beperken.

Wil je meer weten over waarom koppels sneller scheiden tijdens de corona crisis? Lees dan hier één van onze andere artikelen.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.