De alimentatie indexering voor 2024 is bekend!
Elk jaar worden de alimentatiebedragen verhoogd met een bepaald percentage. De overheid stelt de indexering vast voor kinderalimentatie en partneralimentatie. Het indexatiepercentage wordt jaarlijks vastgesteld in november door de minister van Justitie en gaat vervolgens op 1 januari in. Voor 2024 is inmiddels de nieuwe indexering bekend, namelijk 6,2%. Wij leggen uit wat jij vervolgens zelf moet doen.
Waarom indexering alimentatie?
De reden van het jaarlijks indexeren van alimentatie is inflatie. Wanneer de prijzen en de lonen stijgen, dan stijgt de alimentatie mee. Jaarlijks wordt bekeken welk percentage ten opzichte van het jaar ervoor wordt doorberekend. Vanaf 1 januari 2024 is dit dus een verhoging van 6,2%.
Je moet zelf actie ondernemen
Het nieuwe alimentatiebedrag dat je ontvangt of moet betalen, kun je berekenen op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Door middel van een handige tool kun je eenvoudig het nieuwe bedrag berekenen. Dit bedrag dien je dus te ontvangen of te betalen vanaf 1 januari 2024. Dit wordt niet automatisch aangepast en je ontvangt hier ook geen brief over, voer dus zelf tijdig de verhoging door of attendeer je ex-partner hierop.
Is indexering verplicht?
Het indexeren van kinderalimentatie is altijd verplicht om de kinderen in hun levensbehoefte te kunnen voorzien. Het indexeringspercentage doorvoeren voor partneralimentatie is ook verplicht, tenzij anders is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als deze uitsluiting niet is vastgelegd, dan moet de alimentatie geïndexeerd worden.
Het kan ook voorkomen dat je ex-partner de verhoging niet betaalt. In dit geval adviseren we om jouw ex-partner hier (nogmaals) op te wijzen. Weigert jouw ex-partner om hier aan mee te werken en past hij of zij de indexering niet toe? Dan is het ook mogelijk om dit te innen via het LBIO. Zij kunnen de achterstand kosteloos voor je opeisen.
Alimentatiebedrag wijzigingen
Het kan ook zijn dat je in samenspraak met jouw ex-partner alsnog het alimentatiebedrag wilt wijzigen of dat dit zelfs noodzakelijk is door andere redenen.
Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een verandering zoals je baan, inkomen of een nieuwe relatie. Door deze veranderingen kan het noodzakelijk zijn om de gemaakte afspraken over alimentatie te herzien. Je dient de nieuwe afspraken vast te stellen en vast te leggen, een expert kan hierbij helpen.
Hulp nodig bij vaststellen alimentatie?
Wil je meer informatie over de alimentatie indexering of kun je hulp gebruiken bij het (opnieuw) berekenen of vastleggen van de kinderalimentatie of partneralimentatie? Neem dan contact met ons op en wij helpen je snel verder!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.