Het traditionele gezin steeds vaker onsuccesvolle samenstelling
Traditioneel gezien wordt het standaardgezin van twee ouders en twee kinderen als ideaal beschouwd. Dit zou voor evenwicht en balans zorgen. Steeds vaker blijkt echter dat dit niet meer het geval is. De toename in het aantal scheidingen laat zien dat deze vorm van samenleven niet zo succesvol is gebleken als werd gedacht.
Het traditionele gezin
Het traditionele gezin is een ideaalbeeld wat met de jaren is ontstaan. Er werd altijd geloofd dat het standaardgezin zorgt voor stabiliteit. Door de vanzelfsprekende rolverdeling waren de verwachtingen duidelijk voor zowel man als vrouw. Als moeder werd je geacht thuis te blijven en voor de kinderen te zorgen. Het moederschap was bijna heilig en werd beschouwd als de belangrijkste, en tevens bijna enige, rol. Daarnaast staat loyaliteit en trouw bij het traditionele gezin hoog in het vaandel. Scheiden was dan ook uit den boze.
Grote veranderingen sinds de jaren 70
Tegenwoordig wordt het traditionele gezin steeds vaker niet meer als relevant of realistisch beschouwd. Een tijd waarin één ouder, vaak de man, een heel gezin kon onderhouden van zijn salaris is voorbij. Vrouwen zijn in de loop van de 21e eeuw vaker en meer gaan werken, en zijn zich daarnaast onafhankelijker gaan opstellen. Hierdoor blijven ze niet meer standaard thuis om voor de kinderen te zorgen.
Rond de jaren zeventig veranderden ook veel bestaande normen rondom het huwelijk, seksualiteit en individuele vrijheid. Mede door de individualisering van de samenleving en het verdwijnen van hechte gemeenschappen wordt het steeds moeilijk om te voldoen aan het geschetste ideaalbeeld. Door de gewonnen vrijheid van LHBTQ groepen kunnen zij ook vaker rekenen op representatie in de media, waardoor het beeld van het standaardgezin ook lijkt te veranderen.
Wil je meer lezen over het moderne gezin, lees dan hier verder!
Traditionele gezin niet langer realistisch
Het afzetten van het huidige gezinsleven tegen het verheerlijkte ideaalbeeld is niet realistisch en kan schadelijk zijn voor het beeld dat we hebben van ons eigen gezin. De druk op twee ouders om zelf alles te doen, zonder hulp van buitenaf, kan leiden tot ergernissen en uitputting. Steeds meer kinderen groeien op in samengestelde gezinnen waardoor ouders vaak zelf op zoek gaan naar gezinsvormen die passen bij de omstandigheden. Initiatiefnemer van ‘Café van de Liefde’ Karin Wissenburg raadt daarom aan niet te veel waarde te hechten aan de oorspronkelijke gezinsconstructie en een scheiding niet te zien als een falen, maar als een verandering. Niet alleen de ouders hebben hier baat bij. Voor kinderen is opgroeien in een liefdevolle en veilige omgeving het belangrijkste, en deze kan op vele manieren gecreëerd worden.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.