Hoe voorkom je problemen in samengestelde gezinnen tijdens de coronacrisis?
Een samengesteld gezin bestaat uit twee partners die kinderen vanuit een vorige relatie hebben en daarmee samen een nieuw gezin vormen. Zo’n gezin kent tijdens ‘normale’ tijden vaak al situaties die zich bij standaard gezinnen niet voordoen. Het vergt vaak duidelijke afspraken om het dagelijkse leven in goede banen te leiden. Door de maatregelen tegen Corona is de druk groot op deze gezinnen, en komen zij ineens voor veel moeilijke keuzes te staan. In dit artikel nemen wij het samen door.
Omgangsregeling
Ten eerste is het belangrijk om voor alle kinderen te bekijken of de omgangsregelingen die gelden ook tijdens de intelligente lockdown nog nageleefd kunnen worden. Om dit goed in kaart te krijgen zul je in gesprek moeten blijven met de ex-partners. In een samengesteld gezin betekent dit vanuit beide partners communicatie met een ex-partner en kan dat zo meer problemen met zich mee brengen.
Stel je flexibel op
Omdat niemand de crisis heeft kunnen voorspellen en iedereen met dezelfde problemen zit, is het belangrijk om deze gesprekken flexibel in te gaan. Het kan zijn dat bepaalde keuzes negatief uitvallen voor één van de partners in het samengestelde gezin maar als dit de risico’s verkleind, kan dit wel noodzakelijk zijn in deze tijd. Zorg ook dat deze nieuwe afspraken tijdens de lockdown duidelijk zijn zodat je elkaar hier goed aan kunt houden.
Behandel alle kinderen gelijk
Ook de kinderen zelf spelen een belangrijke rol in de afspraken. Om de risico’s te kunnen beperken is het belangrijk om te weten hoeveel contact de kinderen met anderen hebben gehad. Het is makkelijker als beide partners dezelfde regels hanteren rondom contact met vriendjes of familie. Dit zorgt voor minder onenigheid in het samengestelde gezin.
Ga niet te hard van stapel
Nu de basisscholen vandaag weer langzaam opengaan, is dit niet meteen het moment waarop jonge kinderen weer in de situatie van voor de crisis terecht moeten komen. Aangezien samengestelde gezinnen groter zijn dan gemiddeld, vergroot je hiermee ook het risico op besmetting. Het blijft belangrijk om voorzichtig om te gaan met fysiek contact en nog altijd duidelijke afspraken hierbij te hanteren.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.