Ik heb veel stress van mijn scheiding. Wat nu?

door | 13 jun, 2023 | Actueel

Als je gaat scheiden van je partner komt er veel bij kijken. Zo zal jullie woonomgeving veranderen en moeten spullen worden verdeeld. Wanneer je samen kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar oud, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld en alimentatie worden geregeld. Bij een scheiding komt dan ook veel stress kijken. Wat is stress en hoe ga je hier het beste mee om? Je leest het in dit artikel. 

 

Wat is stress?

Stress is hetzelfde als spanning of druk. De belangrijkste stresshormonen in je lichaam zijn adrenaline, cortisol en noradrenaline. Niet altijd is het voelen van stress ongezond. Je hebt zelfs wat stress of druk nodig om dingen gedaan te krijgen. Ook in een noodsituatie is adrenaline handig. Toch kan stress een burn-out als gevolg hebben. Je kunt klachten krijgen zoals hoofdpijn, geen honger hebben, buikpijn, slecht je aandacht op een punt houden, trillen en erg moe zijn. 

 

Hoe ga je het beste om met stress?

Of het nu wel of niet je eigen keuze is geweest om je huwelijk te stoppen, scheiden komt altijd hard aan. In een heftige tijd zoals bij een scheiding, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Alleen dan kun je beter omgaan met stress. Als je niet goed omgaat met de spanning zal je lichaam zelf op zoek gaan naar een manier om te laten merken dat je rustig aan moet doen. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor een fijne wandeling of mooie fietstocht, luister naar je favoriete muziek, lees een boek of ga vaker in bad. Merk je dat je niet goed om kunt gaan met de spanning? Vraag hulp aan een coach of ga in gesprek met je huisarts. 

 

Met deze 3 tips heb je zo min mogelijk last van stress 

Hoe je om kunt gaan met alles wat op je afkomt tijdens je scheiding? De 3 belangrijkste tips om zo min mogelijk last te hebben van stress, lees je hieronder.

 

#1 Praat over je gevoel 

Wist je dat praten gezond is en je een goed gevoel geeft? Als je met anderen je gevoel bespreekt, kun je beter met je problemen omgaan. Ook zorg je ervoor dat anderen weten wat je meemaakt. Praat bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin, familie, buren of zoek professionele hulp als je er zelf niet uit komt. 

 

#2 Denk aan jezelf 

Hoe lastig het ook is, zeker wanneer je kinderen hebt met je ex-partner, blijf ook tijdens een scheiding goed zorgen voor jezelf. Hoe je dit doet? Beweeg genoeg, zorg voor ontspanning en eet gezond. Misschien is je zelfvertrouwen ook minder geworden tijdens de scheiding. Als je goed aan jezelf denkt, zal je snel merken dat ook je zelfvertrouwen sneller terugkomt. Doe dingen die jij leuk vindt en spreek af met mensen die jou een goed gevoel geven. 

 

#3 Kijk naar je nieuwe toekomst 

Ook al heb je misschien het gevoel dat je leven na je scheiding nog ver weg is, het helpt als je denkt aan je nieuwe toekomst. Heb je een leuk nieuw huis gevonden? Je hoeft met de keuze voor meubels geen rekening te houden met je ex-partner. Wil je al lang bij een vereniging om te sporten, maar kwam het niet uit door bijvoorbeeld de werktijden van je ex-partner? Dan is het nu de tijd om het wel te doen. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.