Ik wil scheiden, maar heb geen woning: wat nu?
Bij een scheiding komen er heftige gevoelens kijken. Dit kan gaan van blijheid en opluchting, naar boosheid, verdriet, frustratie en angst. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over je scheiding. Zo moeten je geld, schulden en spullen worden verdeeld en stel je een ouderschapsplan op. Wil je gaan scheiden van je partner, maar heb je nog geen nieuwe woning voor jezelf? Lees in dit artikel wat je het beste kunt doen.
Hoe is je situatie op dit moment?
Nog voordat je kijkt naar een oplossing, is het goed om eerst je situatie op dit moment in kaart te brengen. Heb je samen met je ex-partner een koopwoning of wonen jullie in een huurhuis? Als je in een huurhuis woont, kun je ervoor kiezen om het contract over te nemen als je de huur per maand alleen kunt betalen. Wanneer jullie een koopwoning hebben, wordt het lastiger. Blijft één van jullie in het huis wonen of gaan jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning? Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.
Welke mogelijkheden zijn er?
Als je gaat scheiden is het geen verrassing dat hoe je woont, zal gaan veranderen. Er zijn een aantal mogelijkheden. Heb je een koophuis en wil je weten of je er kunt blijven wonen of ander hypotheekadvies? Er is vaak meer mogelijk op woongebied na scheiden dan je in eerste instantie denkt. Natuurlijk kun je ook voor een korte of langere periode bij een familielid of vriendin gaan wonen, op zoek gaan naar een sociale woning, caravan of vakantiehuis.
Tips om op zoek te gaan naar een woning
Ben je op zoek naar een woning na je scheiding? Wij hebben onze belangrijkste tips hieronder voor je neergezet.
Vraag een urgentieverklaring aan
Er zijn situaties waarbij je voorrang kunt krijgen op een sociale huurwoning. Dit kan zijn als je op zoek bent naar een woning om medische redenen of als je niet lang kunt wachten op een nieuwe woning. Vraag daarom een urgentieverklaring aan. De gemeente waar je woont bepaalt of je recht hebt op voorrang.
Breng je geldzaken in kaart
Om te kunnen bepalen of je wel of niet in je koop- of huurwoning kan blijven wonen, is het belangrijk om je geldzaken in kaart te brengen. Dit is ook handig als je op zoek gaat naar een nieuwe woning.
Verblijf voor jou en je kinderen
Heb je kinderen? Dan kun je in aanmerking komen voor parenthouses. Een voorbeeld is de stichting parenthouse in Amersfoort. De stichting heeft een aantal woningen gekocht, waar je als ouder samen met kind maximaal een jaar mag verblijven. Je betaalt wel elke maand een bedrag aan huur.
Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en ben je benieuwd hoe een scheidingsproces eruit ziet? NetjesScheiden helpt je volledig online. Wij bieden hulp aan bij wonen en scheiden. Komen jullie samen niet tot goede afspraken of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator.
Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.