Mijn partner en ik gaan uit elkaar zonder samenlevingscontract. Wat nu?

door | 15 aug, 2023 | Actueel

Als je gaat samenwonen met je partner, kan je ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te stellen. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Vooral als je relatie afgelopen is en je besluit om uit elkaar te gaan. In de wet is er niks geregeld tussen jou en je partner als je samen gaat wonen. Lees in dit artikel wat er in een samenlevingscontract staat en hoe het zit als je uit elkaar gaat zonder samenlevingscontract met kind of koopwoning. 

 

Dit staat er in een samenlevingscontract

Met je partner kun je ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te stellen, met elkaar of bij de notaris. Hier kan je allerlei afspraken vastleggen. Zo kan je bijvoorbeeld opschrijven welke spullen van jou zijn en wat jullie samen hebben gekocht. Maar denk ook bijvoorbeeld aan wie de boodschappen of gas, water en licht betaalt en hoe het zit als jullie uit elkaar zouden gaan. Niet alleen spullen, maar ook afspraken over schulden en opvoeding van jullie kind kunnen worden gemaakt. Wil je afspraken aan laten passen? Dan kan je dit altijd bij de notaris laten doen. 

 

Zonder samenlevingscontract met kind of kinderen 

Ben je niet getrouwd, heb je geen geregistreerd partnerschap en ook geen samenlevingscontract, maar wel een kind samen die jonger is dan 18 jaar? Dan kan het moeilijk worden als je ongelukkig bent in je relatie en besluit uit elkaar te gaan. Samen met je ex-partner moeten er goede afspraken worden gemaakt over de verzorging en opvoeding. In Nederland is het sinds 2009 verplicht om in deze situatie een ouderschapsplan op te stellen. Jij en je ex-partner moeten dit contract ondertekenen. Wil je later de gemaakte afspraken wijzigen? Dan is de handtekening van jullie beiden nodig. 

 

Geen samenlevingscontract, wel een koopwoning 

Hebben jullie samen een huis gekocht en besluiten jullie om uit elkaar te gaan? Als jullie samen een samenlevingscontract hebben ondertekend, dan worden de afspraken die hierin staan gevolgd. Hebben jullie geen samenlevingscontract, dan wordt er gekeken naar de eigenaar van de koopwoning. Zijn jullie beiden eigenaar, dan bepaal je samen met je ex-partner wat er gebeurt met het huis. Je kunt ervoor kiezen dat één van jullie hier blijft wonen of dat jullie allebei op zoek gaan naar een nieuw huis. Als één van jullie de eigenaar is, mag alleen deze bepalen wat er met het huis gebeurt. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.