Waar moet je op letten als je gaat scheiden met baby?

door | 27 jun, 2023 | Actueel

Toen je alleen nog samen met je partner was, zonder kindje, hadden jullie alle tijd voor elkaar. Nu jullie baby er is, gaat bijna alle tijd hiernaar. Naast het voeden, geven van een schone luier, wassen en troosten, moet je ook elkaar aandacht geven. Doe je dit niet, dan loop je het gevaar uit elkaar te groeien. Onderzoek laat zien dat maar liefst 30 tot 35% van de stellen met een kind jonger dan 3 jaar oud, gaan scheiden. Lukt het niet om jullie relatie te redden? Lees in dit artikel de 5 belangrijkste aandachtspunten. 

 

#1 Kijk naar de wensen van je baby

Het belangrijkste om naar te kijken als je gaat scheiden van je ex-partner is om te kijken waar jullie kind zich het fijnst bij voelt. Je moet bijvoorbeeld denken aan vaste tijden van het geven van voeding. Geef je borstvoeding? Dan is het misschien nodig om hiermee te stoppen. Ook is het goed na te denken over wanneer je kind gaat slapen. Kinderen vinden ritme fijn. De afspraken die je maakt leg je vast in het ouderschapsplan. Hierover meer in punt #3. 

 

#2 Jullie eigen rol 

De rollen die jij en je ex-partner hebben, zullen anders gaan worden na de scheiding. Ook kan het zo zijn dat je gevoelens veranderen. Misschien kon je eerst met een goed gevoel de deur uit als je kind bij je ex-partner was, maar is dit nu anders. Of lukt het nu niet om de oppas te regelen en moet je misschien een dag minder gaan werken. Door als ouders goede afspraken te maken, kan je al veel zorgen wegnemen. 

 

#3 Ouderschapsplan 

Alle afspraken die je met je ex-partner maakt over jullie kind laat je vast leggen in een ouderschapsplan. Je maakt bijvoorbeeld afspraken over wie jullie kind naar de oppas brengt en wat jullie rol is in de opvoeding. Dit plan is in Nederland verplicht. Belangrijk om in gedachten te houden is dat je kind niet voor altijd klein blijft en jullie als ouder ook afspraken moeten maken voor later. 

 

#4 Oppas 

Wanneer je net bevallen bent, heb je verlof en ben je dus vrij. Als je erna weer gaat werken, moet je erover nadenken wie op jullie kind gaat passen. Kan jullie kind bijvoorbeeld naar opa of oma of is het handig om te kiezen voor de opvang? Bedenk ook welke regels jullie samen maken als bijvoorbeeld opa en oma op jullie kind past. Mogen jullie allebei langskomen? Leg ook deze afspraken vast in een ouderschapsplan. 

 

#5 Kiezen van een nieuwe woning

Op basis van de afspraken die jij en je ex-partner maken, is het goed om bij het zoeken naar een nieuwe woning te kijken naar later. Misschien blijf jij wel in jullie woning zitten of je partner. Ook kan het zo zijn dat jullie allebei op zoek moeten gaan naar een nieuwe koop of huurwoning. Als je kind straks 4 jaar oud is, zal hij of zij naar school gaan en hier vriendjes maken. Het is fijn om allebei in de buurt van de school te wonen. 

 

#6 Geldzaken

Als je besluit om te gaan scheiden met je partner, zal je geld hieraan kwijt zijn. De goedkoopste manier om uit elkaar te gaan is online scheiden. Naast het geld voor de scheiding, zal je ook moeten denken aan het geld dat je kwijt bent aan een nieuwe woning, aan je kind en kinder- of partneralimentatie. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.